Povodom Dana mladih iz Banja Luke poručeno: Mladi nisu problem već resurs i potencijal

Banja Luka, BiH - 12. avgust 2019: Stefan Gavrić, predsjednk Savjeta mladih PDP-a Republike Srpske danas je povodom Međunarodnog dana mladih istakao je da vlast mora shvatiti da mladi nisu problem, već resurs i potencijal. ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )
– Povodom Međunarodnog dana mladih predstavnici PDP-a dijelili su građanima kolače sa stihovima pjesme “Ostajte ovdje” Alekse Šantića

BANJALUKA (AA) – Stefan Gavrić, predsjednk Savjeta mladih PDP-a Republike Srpske danas je povodom Međunarodnog dana mladih istakao je da vlast mora shvatiti da mladi nisu problem, već resurs i potencijal, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svake godine gubimo gotovo cijeli grad, koji napušta BiH. Međunarodni dan mladih je povod da govorimo o važnosti mladih za RS i BiH i ukažemo na nebrigu vlasti za mlade. Žalosno je da u RS-u ne postoji nikakva ozbiljna strategija koja se bavi ovim pitanjem. Vlast mlade tretira kao problem koji konstatno sklanja u stranu, međutim mora shvatiti da mladi nisu problem nego resurs i potencijal, ali ukoliko se nastavi ovakva nebriga izgubićemo ovaj resurs”, kazao je Gavrić.

Prema njegovim riječima ni statistika ne može ispratiti broj mladih koji napušta RS i BiH.

“Ne postoje tačni podaci, neke institucije su radile istraživanja koja govore da je od 2013. do kraja prošle godine preko 150.000 mladih napustilo BiH, međutim ti podaci su upitni jer mnogi zadržavaju prebivalište ovdje a odlaze da rade vani”, rekao je Gavrić.

Ivan Begić, predsjednik Savjeta mladih PDP-a Banjaluka istakao je da u ovom gradu “postoje čudni prioriteti, jer se za pronatalitetnu politiku daje 100.000 KM, a za iznajmljivanje nekoliko WC-a na jednom od parkinga daje se 120.000 KM”.

“U Gradskoj upravi Banjaluke je 180 više zaposlenih koji godišnje troše više od dva miliona KM. Kada bi se ta dva miliona dala svakom djetetu rođenom u Kliničkom centru, to bi iznosilo 800 KM po djetetu”, rekao je Begić.

On smatra da je za odlazak mladih odgovoran politički ambijent kakav je stvoren u prethodnom periodu, a ne samo radna mjesta.

Gavrić i Begić održali su konferenciju za novinare u centru Banjaluke, a nakon konferencije sa Jelenom Trivić, narodnim poslanikom i Branislavom Borenovićem, predsjednikom PDP-a dijelili su građanima kolače sa stihovima pjesme “Ostajte ovdje” Alekse Šantića.