Povratnici u Janjare i Atmačiće zadovoljni kvalitetom života

Janjari i Atmačići, naseljena mjesta u općini Ugljevik baš kao i većina gradova i sela u manjem bh. entitetu, doživjeli  su promjene nakon agresije na BiH. Većina Bošnjačkog stanovništva je bila protjerana, a danas, 16 godina kasnije, u ova povratnička dva sela mnogi su se vratili. Jedan od njih je i Fikret Demirović. Dugo vremena živio je u Sloveniji, a 2001. godine vratio se u Atmačiće. Član je džematskog odbora, a bavi se i lovom. Otkrio nam je da uživa loviti, družiti se sa prijateljima, ali i učiti o historiji Atmačića i Janjara kako bi dao svoj doprinos u društvu i svoje znanje prenosio mlađim generacijama.

Ja sam u penziji, penzioner sam. Inače lov me oduševio jer je to oblik organizovanog druženja pa pomognemo komšijama i tako dalje. Aktivan sam i u džematu tako da svoj doprinos probam dati čim više mogu“, rekao jeFikret Demirović.

Admir i Raza Valjevac bračni par iz Janjara odlučili su prije 20 godina vratiti se u ovo mjesto i započeti novi život. Prilikom povratka pomogla im je i lokalna zajednica, ali su svojim radom, trudom i zalaganjem uspjeli pokrenuti  porodični posao. Od 2019. godine bave se proizvodnjom košnica i ostalih materijala za pčele.

„Mi proizvodimo košnice za pčele, imamo kompletne te dijelove za košnice za pčele. Što se tiče drvnog materijala to je to. Kupci imaju posebne nekad svoje želje. Svaki pčelar želi nešto posebno. Svaka košnica se sastoji od podnice. Imaju 2-3 vrste podnica, 3-4 vrste imaju podnica obična, polenska sve to radimo po želji kupaca. U košnicu spadaju 3 nastavka to sve mi radimo. Ima ih više vrsta. Na kraj usvega dođe krov i onda se on poklopi i onda je to kompletna košnica za pčele te“, istakao je Admir Valjevac. 

Baš poput Admira i Raze i Šemsudin Nedžibović povratnik je u svoje mjesto, Atmačiće, u koje se vratio među prvima 2000. godine. Bavi se poljoprivredom. Trenutno ima 18 krava, a otkrio nam je kako u budućnosti planira i proširiti svoje poslovanje.

Radit se mora. Ako hočeš da nešto imaš da stvoriš moraš raditi. Na početku jest bil oteško kad dođeš i kreneš  od ničeg nemaš litar goriva. Znaš kako je kad se vratite ništa nisi radio, ništa zalihe nemaš dodješ bez ičeg. Polako malo na dnevnicu, malo ovo, malo ono, malo građevine, malo sam išao u Hrvatsku jedno godinu dana malo skupio sebi za koje telešce i od toga polako krenuo. Evo hvala bogu ovo sada što imam sve od stoke znači“, naglasio je Šemsudin Nedžibović.

Uprkos smanjenom broju stanovnika, povratnici u Janjare i Atmačiće su zadovoljni kvalitetom života u ovim naseljenim mjestima. Rade, privređuju, a sve kako bi stvorili bolje uslove za život svojoj porodici, prijateljima i komšijama u svom okruženju.  

Pročitajte...