Požar u blizini tuzlanskog izletišta Ilinčica i dalje aktivan

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jednice Tuzle uspjeli su spriječiti širenje požara koji je sinoć izbio u blizini tuzlanskog izletišta Ilinčica, ali je požarište i dalje aktivno i vatrogasci budno prate dalji razvoj situacije.

– Cjelonoćno gašenje požara na lokalitetu Ilinčica je iza nas. Vatrogasci su nadljudskim naporima i uz mnogo truda spriječili daljnje širenje a uzrok je vjerovatno namjerna paljevina kao i mnogo puta dosad. Izgleda da naši apeli i medijska propaganda nemaju dovoljnu jačinu da probude svijest kod neodgovornih građana. Samo adekvatna kazna može promijeniti situaciju nabolje. Vjerujemo da će se pronaći počinilac ovog djela – navode u PVJ Tuzla.

Ranija iskustva govore da su požari na ovom lokalitetu u 90 posto slučajeva uzrokovani ljudskim faktorom. Neki su namjerno podmetnuti, a neki su posljedica neadekvatnih čišćenja dvorišta. Za Tuzlu je izdato upozorenje zbog visokih temperatura, a u PVJ Tuzla ističu da građani moraju biti krajnje oprezni zbog suhe zemlje i trave jer je trenutak nepažnje dovoljan da se izazove katastrofa.

Pročitajte...