Poziv: Potpišite Vašu donorsku karticu i spasite nečiji život!

Udruženje dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona poziva sve zainteresovane da u nedjelju 12.11.2017. od 11:00 do 14:00 sati u Bingo City centru u Tuzli prisustvuju promociji Donorske mreže BiH i potpisivanju donorskih kartica.

Podsjećamo: Delegati Doma naroda FBiH jednoglasno podržali izmjene i dopune Zakona o transplantaciji

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH jednoglasno su prihvatili izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tijela u svrhu liječenja u FBiH.

Zakon predviđa da su svi građani potencijalni donori organa i tkiva ukoliko se za života nisu pismeno izjasnili i registovali da to ne žele. No, zakon propisuje da se u slučaju pretpostavljenog doniranja ipak pita porodica potencijalnog donora.

Upravo ova odredba da se ipak pita porodica izazvala je reakcije nekoliko delegata koji to smatraju nepotrebnim, evntualnim gubljenjem vremena u slučaju transplantacije i onemogućavanjem da se ispoštuje volja pojedinca koji je, ne registrujući se za života, odlučio da želi donirati svoje organe.

Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata podržavaju ovakav zakon i na njega čekaju pet godina. U njemu vide šansu za mogućnost više transplantacija organa i tkiva nego što je to omoguženo sada važećim zakonom.

Pročitajte...