11.6 C
Tuzla,BA
Utorak, 21 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Pratite upute: Ovo je pet novih naredbi za Federaciju BiH, danas Štab...

Pratite upute: Ovo je pet novih naredbi za Federaciju BiH, danas Štab donosi nove

Na sinoćnjoj trećoj vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite doneseno je pet novih naredbi.

Štab će se danas sastati i na svojoj četvrtoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 13 sati, donijeti novi set naredbi, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19).

Naređeno je kantonalnim i općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima prije ulaska lica u zdravstvene ustanove.

Naređena je i obustava javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza lica u cestovnom i željezničkom prijevozu. Iz ove naredbe izuzima se registrovani taksi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge. Ova naredba primjenjuje se od 21.3.2020. godine u 00:00 sati.

Obustavlja se rad u djelatnosti trgovine na području FBiH, osim trgovina prehrambenih proizvoda, prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, apoteka, specijalizovanih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, prodavnica građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Naređuje se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da licu koje se na graničnom prijelazu, pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora. Provođenje mjere izolacije je u obavezi kazneno-popravne ustanove u kojoj je od strane nadležnog suda određeno izdržavanje mjere pritvora ili kazne zatvora i ona može trajati do 14 dana.

FŠCZ neprekidno prati epiodemiološku situaciju na području FBiH i, u zavisnosti od nje, donosit će nove naredbe u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19).