Pravilo gola u gostima više neće važiti

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Komitet za takmičenja Evropske fudbalske federacije (UEFA) donio je odluku da od naredne sezone više neće važiti pravilo gola u gostima.Pravilo gola u gostima godinama je izazivali veliku pažnju. Gol na gostujućem terenu je važio dvostruko i omogućavao je nekom klubu prolaz dalje u eliminacionoj fazi takmičenja ako su na kraju dvomeča klubovi imali neriješen ishod.

Međutim, došao je kraj ovom pravilu. Komitet za takmičenje izglasao je da pravilo gola u gostima više neće važiti i ovo će obradovati mnoge klubove i trenere. Preostalo je samo da Izvršni odbor UEFA-e potvrdi ovu odluku, ali to neće predstavljati nikakav problem i od naredne sezone gol u gostima neće imati preveliku važnost.

Ovo pravilo uvedeno je prije 56 godina u tadašnjem Kupu pobjednika Kupova i trajalo je sve do ove sezone.Englezi su imali izuzetke kada je ovo pravilo u pitanju i oni nije važilo u doigravanjima za plasman u regularnom vremenu, već samo u produžetku. Također, u južnoameričkim takmičenjima Copa Libertadores i Copa Sudamericana pravilo nije važilo u produžecima.

Gol u gostima posebnu važnost je imao u UEFA takmičenjima. Važio je i nakon 90 minuta, ali i nakon produžetaka, a zbog njega smo svjedočili brojnim iznenađenjima u svijetu fudbala.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno