Pravo glasa u Gradačcu iskoristilo 35%, Srebreniku 30% građana

U izbornoj jedinici Gradačac jutros je svih 56 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme. U funkciji su bila i tri mobilna tima dok je u centralni birački spisak bilo upisano 36.003 birača. U izbornoj jedinici Srebrenik bilo je otvoreno 67 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Samo je biračko mjesto u Jasenicama otvoreno sa sat zakašnjenja pa će njegov rad biti produžen do 20 sati.

U vrijeme našeg dolaska danas oko podneva, u općinskoj izbornoj komisiji Gradačac zatekli smo samo predsjednika ove komisije koji nas je informisao da uz 56 otvorenih redovnih biračkih mjesta imaju i tri mobilna tima za rad sa uglavnom nepokretnim osobama. U Gradačcu je u centralni birački spisak upisano 36.003 birača.

Do 15 sati je, u izbornoj jedinici 025 -A Gradačac, saznajemo od predsjednika Općinske izborne komisije, glasalo je 35 posto ili 12.673 birača. Njihova očekivanja od ovogodišnjim općih izbora su nepodijeljena:

U Gradačcu je za opće izbore prijavljeno 37 ovjerenih političkih subjekata a od 11 njih je akreditirano 618 posmatrača izbornog procesa uz angažirani Forum građana Tuzla, asocijaciju „Pod lupom“ i CCI. Do 15 sati u općini Srebrenik glasačko pravo iskoristilo je 11.694 birača ili u procentima izraženo 30,4 posto. Jednosatno kašnjenje otvaranja jednog biračkog mjesta nije narušilo besprijekorno organiziran izborni dan u Srebreniku:

Građani Srebrenika sa nama su rado podijelili svoja očekivanja od ovogodišnjih izbora:

Na 67 redovnih i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu u izbornoj jedinici Srebrenik bilo je 919 posmatrača za čiju akreditaciju je zahtjev podnijelo 14 političkih subjekata….