Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najradosniji praznik Božić

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva

Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu koja počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Jučer je, dan prije Božića, obilježena Badnja večer, koja najavljuje Božić. Pravoslavni vjernici u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i u drugim gradovima, su zapalili badnjak čime su najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni hljeb česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simoblizuju vjeru, djecu, stoku, njive, voće, te su njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za sto, prvo se reže ovaj hljeb a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizuje Hristovu krvi, svijeća i kuhana pšenica.

Vjeruje se da se će soba koja je dobila komad hljeba s novcem biti sretna tokom naredne godine i blagoslovljena.

Nakon ručka odlazi se kod najbližih kako bi se čestitao Božić, a potom i kod komšija.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

 

Pročitajte...