Predložena mjera pritvora za trojicu osumnjičenih za ratni zločin na području Vlasenice

– Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivična djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu u periodu od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice

SARAJEVO (AA) – Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za ratni zločin Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Milu Kosorića (1953), Radu Garića (1974) i Momčila Tešića (1963), prenosi Anadolu Agency (AA).

Osumnjičeni su, navedeno je iz Tužilaštva BiH, nakon lišenja slobode, predati postupajućem tužiocu koji ih je ispitao u svojstvu osumnjičenih osoba, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačkama b) i d) ZKP-a BiH, a za osumnjičenog Milu Kosorića i iz razloga propisanih odredbom člana 132. stava 1. tačke a) istog Zakona.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometaju i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, pokušali izvršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače i zato jer bi njihovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost kod građana, a naročito kod populacije oštećenih, a u odnosu na pritvorske razloge koji ukazuju na opasnosti od bjekstva, predložena je mjera pritvora za osumnjičenog Milu Kosorića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivična djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu u periodu od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. KZ-a BiH, a u vezi sa članom 180. stavovima 1. i 31. KZ-a BiH, a Rade Garić krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) progon KZ-a BiH, u vezi sa članom 172. stavom 1. tačkama a), e), f) i tačkom k) KZ-a BiH, a sve u vezi sa odredbom člana 180. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora upućen je Sudu BiH.

Pročitajte...