Predsjedništvo BiH pozvalo visokog predstavnika da pomogne u borbi sa požarima

– Predsjedništvo BiH pozvalo je visokog predstavnika za BiH da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne

SARAJEVO (AA) – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas održalo vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić i član Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između BiH i Republike Hrvatske”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji BiH.

“Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji BiH”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH pozvalo je visokog predstavnika za BiH da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju.

Pročitajte...