Predstava „Bosanska bajka“ u Osmacima i Zvorniku

Pozorišna predstava za djecu „Bosanska bajka“ koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i u režiji Nedima Malkočevića, u narednim danima će biti izvedena u Osmacima i Zvorniku.

Predstava će najprije biti izvedena 20. avgusta u 18 sati, u Domu omladine, u naselju Hajvazi na području opštine Osmaci, a u okviru manifestacije „Dani povratka 2017“. Potom, tuzlanski glumci će predstavu igrati 24. avgusta u 18 sati, u Domu omladine u Zvorniku, u okviru manifestacije „Kušlat 2017“.

„Bosanka bajka“ se izvodi pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a radi se o jedinstvenom projektu podrške povratničkoj populaciji. Kako je ranije rečeno, cilj je da se djeca kroz pozorišnu umjetnost upoznaju sa vrijednostima i ljepotama njihove domovine, te da se i ovoj populaciji pruže kvalitetni i vrhunski kulturni sadržaji.

Ova predstava, koja na bajkovit i zabavan način govori o bosanskom jeziku, tradiciji, kulturi i historiji, do sada je izvedena 12 puta u Tuzli, Živinicama, Maglaju, Kotor Varošu i Janji.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić.

Pročitajte...