Predstavljanje Strategije proširenja 6. februara u Strazburu

BRISEL/STRAZBUR, 22. januara (FENA) – Strategija proširenja pod nazivom “Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan” bit će predstavljena 6. februara tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi portal European Western Balkans.

Kako su za ovaj portal potvrdili u Briselu, Kolegijum Evropske komisije, kojim će predsjedavati predsjednik Jean-Claude Juncker, sastat će se tog jutra u Strazburu i do podneva usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavit će strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta istog dana u 15.00. U to vrijeme, strategija će biti objelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Po pisanju medija koji su imali uvid u strategiju, ovaj dokument će obuhvatiti opće smjernice za brži proces integracije svih država regiona, kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji.

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije proizilazi da će naredna godina biti ključna za države zapadnog Balkana. Tada se čekuje potpisivanje dokumenta o “sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa” između Srbije i Kosova, dok bi Albanija i Makedonija trebale otvoriti pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Također, 2019. godina bit će ključna za Srbiju i Crnu Goru u pogledu pregovora o “blokirajućim” poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava te pravdu, slobodu i bezbjednost.

Kolegijum članova komisije, koji se sastoji od 28 članova Komisije, sastaje se najmanje jednom sedmično. U praksi, komesari se sastaju svake srijede ujutro u Briselu, međutim, tokom plenarnih zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, sastanak se održava u utorak.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...