Predstavljena aplikacija: Bh. građani lakše i sigurnije do informacija sa međunarodnog tržišta rada

– Ovo je jedna izuzetno dobra informacijska platforma, koja omogućava migrantima i drugim građanima, da dobiju informacije iz oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne sigurnosti i zdravstva, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

SARAJEVO (AA) – Predstavnicima Agencije za rad i zapošljavanje BiH danas je predstavljena informacijska platforma Dunavskog regiona za ekonomske integracije migranata (DRIM projekat) – “Dunavski kompas“, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Muamera Bandića, direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH riječ je o veoma interesantnoj aplikaciji, zahvaljujući kojoj će u budućnosti bh. građani lakše, brže i sigurnije dolaziti do informacija sa međunarodnog tržišta rada.

Aplikacija će, prema Bandićevim, riječima u narednom periodu biti objavljena na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Ovo je jedna izuzetno dobra informacijska platforma, koja omogućava migrantima i drugim građanima, da dobiju informacije iz oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne sigurnosti i zdravstva. Dakle, veoma dobra mogućnost da svi oni, koje zanima stanje na tržištu mogu dobiti informacije na jednom mjestu i to na pet različitih jezika u državama, koje obuhvata platforma“, kazao je Bandić.

On je istakao da će ova aplikacija biti objavljena na njihovoj web stranici.

“Preduzećemo sve mjere da putem medija obavijestimo migrante“, istakao je Bandić.

Bandić je istakao da se radi o aplikaciji koja ranije nije bila dostupna u BiH te da je vrlo zanimljivo da svi bh. građani koji su zainteresovani za radu osam evropskih država imaju mogućnost da ne budu prevareni, kao što se do sada dešavalo.

“Na temelju ove platforme mogu doći do informacija koje su im zanimljive, a također je interesantno da naši poslodavci koji su zainteresovani za obavljanje djelatnosti na međunarodnom tržištu mogu dobiti sve informacije, zahvaljujući kojima bi mogli preduzeti neke aktivnosti“, naglašava Bandić.

Sanja Cukutkrilić iz Naučnoistraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, koji je vodeći partner u projektu DRIM, kazala je da se radi o informacijskog platformi koja je namijenjena širokom spektru ljudi i nije napravljena samo za migrante.

“Platforma koja je dostupna na stranici danubecompass.org napravljena je za osam država u kojima imamo i partnere. To su: Austrija, Hrvatska, Češka, Slovačka, Njemačka, Srbija, Mađarska i Slovenija. U tim državama platforma je dostupna na pet jezika. U svim državama dostupna je na nacionalnom i engleskom jeziku plus još tri jezika koja su važna za tu državu“, kazala je Cukutkrilić.

Aplikacija za BiH nije napravljena, istakla je, zato što je Agencija za rad i zapošljavanje samo strateški partner u projektu.

“Ali, što je jako važno, radnici i studenti iz BiH koji odlaze u zemlje, koje obuhvaća projekat, trebaju inforamcije, ne samo o radu nego o svakodnevnom životu u tim zemljama, aplikacija im pruža jako kompleksne informacije“, Cukutkrilić.