Predstavljena Strategija razvoja TK za period 2021. – 2027. godina

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa premijerom TK Kadrijom Hodžićem i uz podršku Projekta integriranog razvoja ILDP, zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, organizovalo je prezentaciju Nacrta Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021. – 2027. godina. Strategija razvoja TK ključni je strateško-planski dokument Tuzlanskog kantona koji treba da podstiče razvoj a obuhvata ekonomski i društveni aspekt te aspekte zaštite okolice i prostora.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić istaknuo je da je najveći značaj ove strategije jer po prvi put povezuje budžet sa konkretnim projektima. Time se skraćuju procedure te se na vrijeme se može sagledati dinamika realizacije projekata.

– Nema više ad hoc pristupa i u tome vidimo značaj ove Strategije. Ona jeste nova, ona će značajno pomoći u rasvjetljavanju tog teškog puta u narednih sedam godina – ističe Hodžić.

Najvažniji infrastrukturni projekti planirani Strategijom razvoja TK za period 2021. – 2027. godina su, između ostalog, izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli, projekti vezani za jezero Modrac, projekti izgradnje naučno-tehnoloških parkova u Tuzli i Živinicama i izgradnja tri saobraćajnice. Jedna će povezati Zvornik i Doboj, druga Brčko i Tuzlu a treća povezuje Tuzlu sa Sarajevom.

– Dakle, čitav niz projekata koji se uklapa u novo doba, a to je doba zelene tranzicije, doba digitalizacije, doba prilagođavanja novom tržišti – dodaje Kadrija Hodžić, premijer TK.

Konsultant Projekta integriranog lokalnog razvoja ILDP, prof.dr. Bahrija Umihanić istaknuo je da se od tri cilja ove strategije prvi odnosi na ekonomski, drugi na društveni dok je treći okolinski razvoj.

– Ovdje je važno istaći da je ova Strategija urađena u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju – kaže Bahrija Umihanić, konsultant Projekta integriranog lokalnog razvoja.

U okviru dokumenta postoji 12 prioriteta i 48 mjera a riječ je o sinhroniziranom dokumentu koji je, kao i stategije lokalnih samouprava i FBiH, obavezujućeg karaktera. Budući da je u toku provođenje procedure Javnih konsultacija na Nacrt Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021. – 2027. godina iz Ministarstva privrede TK pozivaju zainteresovane da se uključe u cilju što kvalitetnijeg kreiranja najznačanijeg strateškog dokumenta Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...