Predstavnici Koordinacije boračkih saveza TK boravili u Srebreniku

Koordinacija boračkih saveza TK je boraveći u Srebreniku posjetila branitelja koji je, obavljajući građevinske poslove, nedavno doživio tešku nezgodu. Uz zahtjev da se status branitelja sistemski uredi, naročito u slučajevima nezaposlenih demobilisanih branitelja koji u borbi za egzistenciju dožive nezgode sa trajnim posljedicama, upućen je i apel da se pomogne branitelju Seadu Gašiju.


Bez obzira na nezadovoljstvo koje branitelji znaju iskazati zbog odnosa nadležnih, njihov ponos, viteštvo i častan odnos prema zemlji, iskazuju uvijek. Sead Gaši je bio dobrovoljac, branitelj, koji o svom ratnom putu, uprkos nepravdi, govori ponosno:

-Ranjen sam ’92.godine. na Smolući. Bila je prostrelna rana, oštećena su mi tri rebra. Izdržao sam sedam dana u bolnici, samovoljno sam otišao iz bolnice, kod kuće sam bio još tri dana i ponovo sam se vratio u svoju četu, prisjeća se Sead Gaši prvih mjeseci odbrane BiH.

Radeći za nadnicu, Gaši je doživio nesreću, sa trajnim posljedicama po zdravlje.

-Treb’o sam zakovat samo jedan ekser i kraj radnog vremena. Stavio sam nogu na jednu dasku, mislio sam da je odozdo popločano… Kako sam stao, daska je pukla, pao sam sa pet metara visine, direktno na kičmu. Slomljena su mi tri kralježnika, slezena mi je izvađena.. Uputili su me u plavu kliniku UKC Tuzla, da vidim ima li mjesta gore, da radim kako bih ojačao gornje mišiće, da mogu sjesti, pojašnjava Gaši kako je nastradao i šta mu je prijeko potrebno.

Medicinska skrb, pristojna egzistencija su pravo branitelja poput Gašija, a obaveza društva u kojem živi.

-On je kod određenih privatnika, biznismena, radio za 20 do 30 maraka i zadobio ovo, nema zdravstvenmo osiguranje. On da je bio osiguran, da je bio na pravom radnom zadatku, imao bi penziju. Ne smijemo dozvoliti da borac plaća lijek, da nema šta jesti, da mu nedostaje higijensko-sanitetski materija, ističe Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Ovom prilikom, koordinacija saveza boračkih udruženja je u saradnji sa organizacijama koje okupkljaju branitelje na području Srebrenika uručila skromnu pomoć. Neposredno prije posjete porodici Gaši, odražan je sastanak kantonalnih sa organizacijama branitelja grada Srebrenika.

-Veliki problem je zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca i RVI, kaže Senada Zahirović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Srebrenik.

Uz  apel da se pomogne branitelju Seadu Gašiju, ukazano je na nužnost sistemskog rješavanja statusa branitelja.