Predstavnici Vlade TK i Ambasade NR Kine o komparativnim prednostima TK

Na marginama Sajma turizma i ekologije “List” koji se održava u Lukavcu, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem, susrela se u četvrtak  sa atašeom u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Huang Xueji i ekonomskim i trgovinskim savjetnikom Xie Yuom.

Premijer i ministri su taj sastanak iskoristili kako bi detaljno upoznali predstavnike Ambasade o komparativnim prednostima Tuzlanskog kantona, te potencijalima i resursima kojima Kanton raspolaže.

S obzirom na to da je sastanak upriličen u okviru Sajma turizma i ekologije, posebna pažnja posvećena je turističkim potencijalima TK-a i mogućnostima investiranja u oblast turizma.

Kada su u pitanju investicije i razvoj, neizbježna tema bili su projekti u koje su direktno uključene kineske kompanije. Radi se o izgradnji termo-bloka sedam u Termoelektrani Tuzla, kao i izgradnji termoelektrane u Banovićima.

S tim u vezi, Suljkanović je ponovio opredjeljenje Vlade TK-a da ovim projektima pruži svu potrebnu podršku, jer razvoj elektroenergetskog sektora u BiH nema alternativu. Suljkanović je akcentirao da je i u pogledu drugih investicijskih projekata TK veoma interesantno područje.

– Tuzlanski kanton, prije svega, raspolaže dobrom i edukovanom radnom snagom, posebno kad govorimo o metalskom sektoru. Također naš kanton je i najveći rudarski bazen u BiH, sa mogućnošću investiranja u oblast rudarstva, tu prije svega mislim na opremu i tehnologije za eksploataciju uglja. Istovremeno, ovaj kraj je bogat poljoprivrednim potencijalima na kojima je također moguće provesti određene investicijske projekte. Osim svega navedenog, bitne prednosti su i najniža stopa poreza na dobit u regionu, vrlo niska stopa PDV-a i najniža cijena industrijske električne energije u regionu – rekao je Suljkanović, te pozvao predstavnike Ambasade da kreiraju delegaciju kineskih privrednika i investitora koja bi posjetila TK i uvjerila se u potencijale i mogućnosti koje se pružaju.

Zadovoljni sastankom gosti iz kineske ambasade su uzvratili pozivom da delegacija TK-a posjeti Narodnu Republiku Kinu, te i na taj način stupi direktno u kontakt sa potencijalnim investitorima, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK-a.

 

Pročitajte...