Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o doprinosima i zateznoj kamati

Među brojnim aktima predloženim za dnevni red vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvane za danas, Federalna vlada uputila je u proceduru izmjene aktuelnih zakona o doprinosima te o stopi zatezne kamate na javne prihode.

U prvom od tih akata, cilj izmjena je nastavak stimuliranja zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto) i jačanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće, kao i stvaranje uvjeta za veću zainteresiranost za investicijska ulaganja u taj sektor, navela je Vlada.

Drugi akt, Prijedlog zakona i izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, propisuje kao ključnu izmjenu produženje za 12 mjeseci rokova za uplatu glavnog duga po osnovu kojeg se, u skladu s ovim zakonom, može otpisati zatezna kamata kad je riječ o javnim prihodima.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma sazvana za danas i sutra bit će prvo zasjedanje u Federalnom parlamentu nakon januara.

Osim navedenih zakona, u najavljenom dnevnom redu su brojni drugi akti, među njima Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Svi navedeni akti predloženi su po skraćenom postupku, dok su u redovnoj proceduri  izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, Prijedlog Zakona o zaštiti na radu, Nacrt Zakona o dopunama Zakona o lovstvu, kao i Nacrt Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Najavljeno je da će prije početka ove sjednice prethodno biti održana tematska sjednica o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u Federaciji BiH.

(RTVTK/FENA) E.F.