Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas vanredno zasjeda

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas će nastaviti vanredno zasjedanje, koje je prekinuto 18. aprila, a zatim održati novu vanrednu sjednicu.

Ostalo je da se prema dnevnom redu izjasne o utvrđivanju privremenih smjernica politike za provođenje energijske efikasnosti u Federaciji BiH, predloženim strategijama razvoja metalnog i elektro sektora, drvne industrije i industrije građevinskog materijala Federacije BiH za period 2016.–2025. godine.

Također, preostalo je razmatranje programa rada Vlade FBiH i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2018. godinu.

Na novom vanrednom zasjedanju poslanici se po hitnom postupku trebaju očitovati o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije, koji se sastoji od preusmjeravanja neutrošenih 107 miliona KM iz 2017. u aktuelnu budžetsku godinu radi gradnje brzih cesta u FBiH.

S obzirom na to da je odobren u Domu naroda, bit će omogućeno da se navedena sredstva stave na raspolaganje kako bi se čim prije mogla utrošiti u svrhu realizacije planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Po hitnoj proceduri predviđeno je razmatranje predloženih izmjena i dopuna Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Zakona o stečajnom postupku.

U nacrtu je zakon o slobodnim zonama u Federaciji BiH, te izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama i Zakona o deviznom poslovanju.

Poslanici će se izjašnjavati o davanju saglasnosti na obračun sredstava u zdravstvu u Federaciji BiH za 2016. godinu, te prihvatanju zaduženja za realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata na Koridoru Vc, kao i za projekte “Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH” i “Razvoj infrastrukture u Općini Stari Grad Sarajevo”.

Nakon vanrednih sjednica Predstavnički dom planira nastaviti rad sutra održavanjem tematske sjednice o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko – invalidske zaštite u Federaciji BiH.