11.1 C
Tuzla,BA
Utorak, 21 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Predstavnički dom PSBiH danas o javnim nabavkama

Predstavnički dom PSBiH danas o javnim nabavkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatraće na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Ovaj zakonski prijedlog, koji bi poslanici trebali da razmatraju u drugom čitanju, jedan je od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom stečevinom Evropske unije. Predlagač je Savjet ministara.

Poslanici bi, u prvom čitanju, trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte (DF), saopšteno je iz Parlamenta BiH.

Predlagači traže izmjene Zakona o javnim nabavkama jer su, kako su naveli u prijedlogu, pet godina od primjene Zakona uočene nepravilnosti i problemi. Oni smatraju da u potpunosti treba pojednostaviti postupke javnih nabavki, obezbijediti maksimalnu transparentnost, te smanjiti mogućnost zloupotreba.

Na dnevnom redu, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući postupke u vezi sa ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) koji se tiče Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), po hitnom postupku.

U Prijedlogu izmjena i dopuna je navedeno da je nepravičan i neodrživ način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druge usluge i dobra.

Predlagači navode da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju prehrambeni proizvodi, medicinska sredstva i lijekovi, te školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođenje plaćanja PDV-a.

Kao razlog za razmatranje ovog zakonskog prijedloga po hitnom postupku, predlagači navode pandemiju Covid-19.

Na dnevnom redu su, u prvom čitanju, DF-ovi prijedlozi Zakona o Visokom tužilačkom savjetu i Visokom sudskom savjetu BiH, kao i Prijedlog zakona o Kancelariji disciplinskog tužioca BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija. One navode da se predloženim izmjenama i dopunama vrši usaglašavanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za prijedlog poslanika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, kojim traži donošenje zaključka kojim Predstavnički dom od Savjeta ministara i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da hitno izrade i u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Stevandić traži i da se usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet s ciljem omogućavanja da se vakcine protiv virusa korona, čiju su upotrebu prethodno odobrile Evropska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko izvještaja o radu komisija unutar Parlamenta BiH, kao i imenovanje tri člana iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

U zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Zakona, koji je u domovima usvojen u različitim tekstovima, imenovani su Sredoje Nović, Bariša Čolak i Asim Sarajlić.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma Parlamenta BiH.

Na dnevnom redu je i nekoliko poslaničkih inicijativa, kao i davanje saglasnosti za ratifikovanje više međunarodnih ugovora i sporazuma.

Sjednica je zakazana za 11.00 časova.