Pregovori oko izmjena izbornog zakona i limitiranih izmjena Ustava BiH nastavljeni u Neumu

U Neumu traju pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji bi trebao usmjeriti političku budućnost Bosne i Hercegovine. Kako su izjavili evropski i američki posrednici na prvoj održanoj pres konferenciji, radi se na integracionom paketu. Istakli su da se nadaju konstruktivnom nastavku razgovora, kao i da su svi svjesni hitnosti donošenja dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH. Poruku je posao i visoki predstavnik za BiH.

Pregovori između američkih i evropskih diplomata, te predstavnicka lidera stranaka vlasti i opozicije naše zemlje, koji se održavaju u Neumu, usmjereni su na dokument od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa, istakla je Angelina Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.Mnogo je posla, ali dobro smo počeli, poručio je  Metju Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu, i dodao – Atmosfera je pozitivna i ozbiljna. Mnogo je izazova pred nama koje je potrebno riješiti.

Pomoć i podrška eksperata Venecijanske komisije i ODIRH kancelarije biti od dragocjene pomoći, naglasio je Palmer. Američkom izaslaniku za izbornu reformu upućeno je pitanje da li je optimista na osnovu dasadašnjih pregovorima u Neumu.Visoki predstavnik Christian Schmidt, pozvao je sve političke stranke u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu. Istakao je da će se opći izbori održati na jesen ove godine sa ili bez novog Izbornog zakona. Naglasio je da postoji važeći izborni zakon koji precizno reguliše izbore. U slučaju da ne dođe do izmjene izbornog zakona,izbori će se održati u jesen 2022. godine, naglasio je Visoki predstavnik. Sutra će se pregovorima u Neumu pridružiti i članovi Međuresorne radne grupe za izmjene izbornog zakona.

Pročitajte...