Preliminarne štete u Tuzlanskom kantonu uzrokovane vremenskim neprilikama milionske

Gradačac, Lukavac i Živinice područja su sa Tuzlanskog kantona koje su pretrpile velike štete uzrokovane vremenskim neprilikama u mjesecu junu. U ovim ali i ostalim mjestima na Tuzlanskom kantonu, prema prvim procjenama štete su ogromne. Iako je većina stanovništva ostala bez dijela ili čitave svoje imovine, ljudskih žrtava na sreću nije bilo. Vlada Tuzlanskog kantona iz nenamjenskih sredstava preko Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona uključila se u saniranje dijela šteta u vidu jednokratne novčane pomoći lolalnim zajednicama   za hitne intervencije od 15 do 20 hiljada KM.

Autor:Dino Dropić

Prije više od mjesec dana veliko nevijeme pogodilo je Tuzlanski kanton. Obilne padavine koje su trajale nekoliko dana, na ovom području izazvale su pojavu klizišta i poplava. Uništeno je mnoštvo kuća, poljoprivrednih usjeva kao i lokalnih infrastruktura. Preliminarne štete su milionske.

“Ovo su preliminarne štete. Komisija za procjenu šteta u lokalnim zajednicama rade svoj posao. Šteta je bilo veliki broj. Samo u Živinicama je preko 3 stotine objekata poplavljeno. Svi prijavljuju štet i oni to rade. Radi se o preliminarnim štetama koje su višemilionske. Najviša je Gradač 7 miliona preliminarna šteta. Lukavac milion i po, tako znači da štete su ogromne Vlada se iz nenamjenbskih sredstava preko Kantonalne uprave civilne zaštite uključila u saniranje jednog dijela šteta. Vlada je prihvatila odluku i dala saglasnost odluci kantonalnoj upravi civilne zaštite da se pomogne lokalnim zajednicama u vidu jednokratne novčane pomoći  za hitne intervencije od 15 do 20 hiljada KM. U ovom momentu 3 lokalne zajednice su dobile tu  pomoć”, istakao je Zoran Jovanović direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Kantonalna uprava civilne zaštite TK poduzela je sve potrebne mjere kako bi onoliko koliko je to moguće pomogli stanovništvu koje su pogodile vremenske neprilike. Iako je ljudima mnoštvo kuća, imovine i poljoprivrednih usjeva uništeno, ljudskih žrtava na sreću nije bilo.

“ Moram istaknuti odmah da smo bili angažovani maksimalno zajedno sa opštinskim i gradskim službama civilne zaštite, da smo pritekli u ispomoć. Desio se opet jedan čin u Gradu Živinice, tamo je uprava bila desetkovana usljed izoalcije usljed koronavirusa. Nije bilo ni gradonačelnika tako da smo mi tu vodili aktivnosti spašavanja. Angažovali smo gorsku službu spašavanja Srebrenika. U mobilnosti je bio i ronilački klub Piljara kao služba spašavanja kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla. Angažovali sm oFederalnu upravu civilne zaštite sa 75  njihovih zaposlenika i većim brojem pumpi za ispumpavanjem vode i ulja i isušivača prostorija. Tako da smo reagovali u roku od 48 sati. Uspjeli smo dosta toga spasiti. Najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava, nije izgubljen stočni fond”, rekao je Jovanović.

Procjenjivanje šteta još uvijek je u toku. Trenutno su jednokratnu pomoć dobile 3 lokalne zajednice. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite TK ističu da će pomoći svim ugroženim lokalnim zajednicama onoliko koliko je to u njihovoj mogućnosti.

Pročitajte...