Premijer Novalić posjetio VE “Podveležje”

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je gradilište VE “Podveležje”, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH. Sa generalnim direktorom kompanije Admirom Andelijom i njegovim stručnim timom razgovarao je o načinu realizacije ovog projekta i pripremama za početak probnog rada Vjetroeleketrane. U ovaj značajan projekat za privredu BiH uloženo je oko 130 miliona KM. U narednom periodu plan je izgraditi i vjetropark Vlašić. Procedura kreditnog zaduženja je počela, a iz EP BiH očekuju da projekat ubrzo krene sa realizacijom.

Autor: Dino Dropić

Tokom svoje posjete VE “ Podveležje”, premijer FBiH Fadil Novalić  izjavio je kako se BiH treba okrenuti obnovljivim izvorima energije poput ovoga. Istaknuo je kako je vjetropark “Podveležje” značajan za privredu BiH. Naglasio je kako područje Hercegovine nije pogodno samo za vjetroenergiju, nego i za solarne elektrane.

“Ovdje me raduje da je nedaleko predviđen još jedan vjetropark . Ispod ovih agregata će biti solarni također 35 megavata.  Negdje samo iz Podveležja kad uzmemo u obzir da će biti još jedan vjetropark, ovaj vjetropark i taj solarni možeMo dobiti 135 megavata a to vam je hidroelektrana Jablanica”, rekao je Fadil Novalić premijer FBiH.

 

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH   kazao je da će izgradnja solarne elektrane biti realizovana u saradnji  s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom. Vlada Srednje- bosanskog kantona je usvojila prijedlog izmjene prostornog plana ovog područja, a prijedlog je upućen  i Skupštini navedenog kantona.

“Očekujemo da i Skupština SBK-a do kraja godine usvoji izmjenu prostornog plana u kojem je predviđena gradnja vjetroparka Vlašić i tu su u suštini stvoreni uslovi kako bi mogli započeti ishođenje potrebnih dozvola, urbanističke saglasnosti i tako dalje. Paralelno s tim su se odvijale aktivnosti na mjerenju potencijala vjetra na lokaciji vjetroparka Vlašić, studija uticaja na okoliš i ostale dokumentacije koje prate jedan ovakav projekat. Činjenica je da imamo iskazan interes međunarodnih kreditora prije svega  KFW i IB banke. Procedura kreditnog zaduženja koja ide preko nadležnih organa je započeta i mi očekujemo da se taj projekat vrlo brzo iz faze pripreme prebaci u fazu realizacije”, istakao je Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.        

 Radovi na VE “Podveležje”  biće završeni do kraja godine, a njen puni kapacitet očekuje se u martu. Elektroprivreda BiH u dugoročnom planu do 2030 odnosno 2035. godine, planira izgradnju oko 700 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora električne energije.

Pročitajte...