Premijer Suljkanović otvorio Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o digitalnoj ekonomiji „DIEC 2018“

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je svečano otvorio Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o digitalnoj ekonomiji „DIEC 2018“, koju je u Tuzli organizovala „Internacionalna poslovno – informaciona akademija“.
„Ovo je jedinstven IT događaj, i predstavlja nam posebno zadovoljstvo što je ovakav događaj organiziran upravo u Tuzli. To dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija“, rekao je u svom obraćanju premijer Suljkanović.
Kako se danas moglo čuti, radi se o prvoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u Bosni i Hercegovini uopšte, a okupila je eminentne naučne radnike, stručnjake, studente doktorskih i master studija iz različitih oblasti u kojima je digitalna tehnologija našla svoju primjenu. Cilj Konferencije je da podstakne razmjenu mišljenja, te da se prezentiraju i diskutuju rezultati istraživanja iz oblasti IT menadžmenta i poduzetništva, poslovnih informacijskih sistema, digitalnog marketinga i sl.
„Cilj nam je i pokazati gdje se u ovom trenutku nalazimo kao privreda i društvo, koliko smo iskoristili potencijale digitalne ekonomije i u kojoj smo fazi stvaranja digitalnog društva, te kako iskoristiti priliku koju nam pruža primjena digitalnih tehnologija da ostvarimo željeni ekonomski rast i kvalitetnije društvo“, rekao je direktor Akademije Damir Bećirović.
Na kraju svog obraćanja premijer se zahvalio organizatorima Konferencije što su omogućili da naši studenti, profesori i nastavnici budu dio globalne IT budućnosti, te svim učesnicima zaželio uspješan rad i mnogo novih znanja i iskustava koje će iskoristiti u generisanju novih projekata i vrijednosti, a na dobrobit cjelokupne društvene zajednice.

Pročitajte...