Premijer Tulumović posjetio branu u Lukavcu i JP „Spreča“

Nastavak aktivnosti na sanaciji brane na jezeru Modrac u Lukavcu, te planovi rada i aktivnosti JP za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“, bili su razlog za današnju posjetu brani i razgovor premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra finansija Suada Mustajbašića sa direktorom „Spreče“ Dževadom Mujkićem.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona za dosadašnje aktivnosti i podršku koju je Vlada pružala u prethodnom periodu.

„Prije svega to se odnosi na angažman na projektima sanacije brane. Vrijednost ukupno do sada realiziranih sanacionih projekata je oko 6 miliona KM, od čega je Vlada učestvovala sa oko 4 miliona KM“, kazao je direktor Mujkić, i dodao da bi se u nastavak sanacionih projekata trebala da uključi i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Također, kada su u pitanju planovi za budućnost direktor Mujkić je prezentirao projekat izgradnje dodatne mini hidrocentrale na brani, što bi uz trenutne kapacitete bio dodatni izvor prihoda, kako „Spreči“, tako i za Elektroprivredu BiH. Radi se o projektu ukupne vrijednosti oko 2 miliona KM, a koji bi generirao nove godišnje prihode koji bi u vrlo kratkom periodu garantirali povrat te investicije, kazao je direktor Mujkić.

Također, danas je bilo govora i o kvaliteti vode u jezeru Modrac i njenom pogoršanju koje uzrokuju, prije svih, industrijski zagađivači, ali i činjenici da je rijeka Spreča jedina rijeka u BiH koja je dvokategorisana, odnosno čiji cijeli tok ne spada u jednu kategoriju.

„Činjenica da je gornji tok rijeke Spreče ranga II kategorije, a vodotok nizvodno od brane I kategorije umnogome usložnjava sve procedure i onemogućava brže aktivnosti na održavanju postojećih i izgradnji novih vodnih objekata“, istaknuo je Mujkić.

„Vlada će uvijek biti podrška i spremna da zajednički rješavamo sve poslovne izazove. JP „Spreča“ je jedno od naših stabilnijih preduzeća tako da je naša zajednička obaveza da na toj stabilnosti zajedno gradimo bolju budućnost, kako za Preduzeće, istovremeno i za druge privredne subjekte i građane koji koriste usluge javnog preduzeća“, zaključio je premijer premijer Tulumović nakon što se upoznao sa trenutnim aktivnostima, izazovima i planovima JP „Spreča“.

S tim u vezi, dogovoreno je da se kroz institucije sistema, ali i putem zastupnika u Parlamentu Federacije BiH koji dolaze prvenstveno sa područja našeg kantona, utiče na neophodne izmjene propisa i stvaranje preduslova za snažniji razvoj „Spreče“, a time i kvalitetnije upravljanje rijekom Sprečom i jezerom Modrac.

Pročitajte...