Premijera mjuzikla „Začarana šuma” obilježila jubilej dramske sekcije KŠC”Sv.Franjo”

Sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla premijerno izvedena predstava „Začarana šuma” dramske sekcije opće gimnazije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“. Adaptaciju poznatog filmskog scenarija i režiju potpisuje Ivana Milosavljević kojoj je na desetu godišnjicu rada s mladima na polju dramskog odgoja i obrazovanja ovom prilikom dodjeljena nagrada Grozdanin kikit za 2016. godinu.

Mjuzikl ”Začarana šuma” dramske sekcije Opće gimnazije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ u režiji Ivane Milosavljević predpremijerno je izveden protekle sedmice u Konjicu gdje je održan 16. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva na kojemu su prikazane 23 predstave. Predstava je pored priznanja za kostimografiju, koreografiju, autorsku muziku te za glumačko ostvarenje lika Pekarke koju je igrala učenica Šejla Hurić, osvojila i grand prix za najbolju predstavu u cjelini. Ova nagrada je dodjeljena po prvi puta u 16. godina održavanja festivala.
Autor ovoga djela koje je u srijedu navečer imalo svoju premijeru pred prepunom salom Narodnog pozorišta Tuzla je James Lapine, a režiju, adaptaciju filmskog scenarija, te scenski pokret potpisuje profesorica Ivana Milosavljević, koja ovom predstavom obilježava deset godina rada s mladima u školi na polju dramskog odgoja i obrazovanja. Njoj je ovom prilikom svečano uručeno priznanje Grozdanin kikot za 2016.godinu koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj sa sjedištem u Mostaru.
„Začarana šuma” je moderna verzija voljenih bajki braće Grim, sa isprepletanim zapletima nekoliko priča koja istražuje posljedice želja i misija glavnih likova. Duhoviti i emotivni mjuzikl prati dobro poznate priče o Pepeljugi, Crvenkapici, Džeku i magičnom grahu te Zlatokosi, a sve su one povezane originalnom pričom koja se vrti oko pekara i njegove žene, njihovoj želji da osnuju porodicu i vještici koja je bacila kletvu na njih. Oni moraju pronaći četiri predmeta ne bi li usrećili zlu vješticu, skinuli kletvu i dobili dijete.
Neposredno prije premijere ove predstave u holu škole otvorena je izložba svih urađenih školskih predstava u deset godina svoga postojanja u Općoj gimnaziji. Predstava „Začarana šuma” prvu reprizu ima u okviru takmičarskog programa 17. Festivala srednjoškolskog teatra u Živinicama.

Pročitajte...