Premijera: Nova predstava za mlade poziva na štednju energije

Prva grupa učenika iz 18 škola Tuzlanskog kantona odgledala je danas u tuzlanskom Narodnom pozorištu predstavu „Oslobodi smijeh“. Ova predstava dio je projekta Pametne škole 2, koji Tuzlanski kanton provodi u prekograničnom projektu sa Hrvatskom i Crnom Gorom. Njen cilj je promocija energetske  efikasnosti, koju čini i plan obnove ukupno 18 škola u TK u cilju da one ubuduće štede energetske resurse, najprije struju i grijanje.

novinar Azra Mešić

Predstava koja je danas premijerno igrana u Tuzli edukativni je dio projekta Inovativnim umom do pametnih škola, poznatijem kao Pametne škole 2. Namjenjena je učenicima i ima za cilj potaknuti promjenu ponašanja u smjeru racionalnijeg korištenja energije.

  • Potrudili smo se jako da kroz rješavanje zagonetki, uočavanje tih propusta koji su u našim životima, to bude jako zanimljivo. U predpremijernim izvođenjima, mališani koji su gledali predstavu, postali su rigorozniji i više su uočavali nego mi sami, kaže za RTVTK Irfan Kasumović, glumac koji s kolegama Mirzom Ćatibušićem i Elvisom Jahićem igra ovu predstavu.

Edukacija je ključ uspjeha, kažu u Centru za razvoj i podršku, koji je partner Vladi Tuzlanskog kantona na ovom, a bio je i u projektu obnove šest škola koje su postale energetski efikasnije zahvaljujući zamjeni kotlova za grijanje, ugradnji stolarije i fasada.

  • Rađeno je naravno i na edukaciji osoba koje upravljaju energijom na nivou škola. Isto tako na edukaciji mladih inovatora korisnika đaka i tako dalje. U projektu Pametne škole 2 radi se o 18 škola koje će po po takvom istom principu proći proces energetske efikasnosti, na teritoriji Tuzlanskog kantona, kaže Amir Zahirović, projektni kordinator u tuzlankom CRP-u.

Projekt čija je vrijednost 3,6 milion konvertibilnih maraka realizuje se u okviru programa INTERREG i u njemu učestvuju Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora.

  • Pametne škole 2 ne samo da je ključni strateški projekt koji je identificiran kao ključni strateški projekt u Strategiji razvoja TK, nego je ujedno i jedan od najuspješnijih projekata koji je TK realizirao u saradnji sa svojim partnerima i koji je međunarodno prepoznat kao koncept jednog novog prenosa znanja, kako učenicima, tako i službenicima i ministarstvima koja su učestvovala u implementaciji ovog projekta, pojašnjava Erna Kusturica, pomoćnica ministra za privredu TK.

Predstava predstavlja i uvod u četveromjesečno takmičenje u kojemu će učestvovati sve škole u kojima će kroz ovaj projekt biti unaprijeđena energetska efikasnost. Kad se poboljša epidemiološka slika, izvodit će je i u Hrvatskoj, a bit će dostupna i na Internetu, kazano je na konferenciji za medije u Tuzli.