Preporučen unos soli do 5 grama dnevno

„So se primjenjuje u ishrani, industriji i medicini, tako da je kontrolisana proizvodnja od životne važnosti“, rečeno je na Trećoj stručnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem, održanoj u Tuzli. Konferenciju „So, jod i zdravlje“ organizovali su predstavnici Solane Tuzla u saradnji sa AS Holding-om Tešanj i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli u cilju da ukažu na to da vode računa o zdravlju potrošača. Učesnici su, između ostalog, prezentirali rezultate najnovijih istraživanja o značaju jodiranja i pravilnom konzumiranju soli.  „Povjesna uloga soli u razvoju Tuzle“, „Omekšavanje slane vode“, „Značaj jodiranja“, „Aditivi koji se koriste u proizvodnji soli-zakonska regulativa i kontrola kvalitete“,  neke su od tema o kojima su stručnjaci govorili na Trećoj međunarodnoj konferenciji „So, jod i zdravlje“, održanoj u Tuzli.  Prekomjeran unos soli može izazvati hipertenziju, a nedovoljan unos također može imati negativne posljedice rečeno je na konferenciji i date su upute za pravilno doziranje unosa soli u organizam. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi trebali konzumirati više od 5 grama soli dnevno.  Solana Tuzla godišnje proizvodi više od 35 000 tona soli. Uglavnom izvozi u zemlje jugoistočne Evrope. Osim u prehrani, so nalazi primjenu u industriji i farmaciji, za izradu fizioloških rastvora, rastvora za hemodijalizu, oralnu rehidrataciju i inhalaciju. S obzirom na široku primjenu veoma je bitno osigurati kvalitet, poručili su učesnici i organizatori  konferencije.