Preporuke za rad hotela u BiH

Od pojave koronavirusa, nakon više od 2 mjeseca, sa radom su počeli i hoteli širom Federacije BiH.  Izdate su određene mjere i preporuke kojih se moraju pridržavati u toku radnog vremena. Neophodna je svakodnevna dezinfekcija hotela, kao i korištenje dezinfekcijskih sredstava. Osoblje hotela mora biti edukovano o trenutnoj situaciji koronavirusa, kako bi vršili kontrolu gostiju i ispoštovali sve navedene mjere i preporuke.

Autor: Dino Dropić

Zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u Federaciji BiH, Federalni Krizni štab ublažio je preventivne mjere. S radom su počeli i ugostiteljski objekti uz pridržavanje preporuka i mjera prevencije. Obavezno je poštivanje socijalne distance, kao i korištenje maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava unutar objekata.

“ U hotelskim sobama boravi jedan do dva gosta u prosjeku i nisu fizički povezani sa ostalim gostima. Mi smo regulisali način i isporuke hrane,  odnosno ukinuli smo posluženje na bazi švedskog stola da ne bi dolazilo do kontakata sa većim brojem gostiju i ostalih hotelskih usluga. Ono što je vrlo važno je da mi po odjavi gosta iz našeg hotela, vršimo kompletnu dezinfekciju soba. Ono što smo uradili je da smo u svaku sobu postavili neophodna dezinfekcijska sredstva za ruke, maske  i rukavice”, rekao je Ademir Vrabac direktor hotela “Tehnograd”.

 Od početka pandemije, hoteli koji su ispunjavali uslove, poslužili su i kao karantin za osobe koje su morale 14 dana provesti u samoizolaciji. Nakon  ukidanja obavezne mjere karantina hoteli su dezinfikovani.

“ Mi smo po odlasku odnosno ukinutim tim rješenjima izolacije poduzeli sve te potrebne mjere epidemiološke za dezinfekciju kompletnog hotela. To je urađeno u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK. Tako da su sve te mjere poduzete i u ovom trenutku hotel je apsolutno spreman za svoje redove aktivnosti koje je obavljao prije ove vanredne situacije u vezi sa koronavirusom. Hotel radi smanjenim kapacitetom zbog raznih razloga. Dakle zbog zatvorenih granica, zbog manjeg kretanja ljudi”, istakao je Vrabac.

 Koronavirus negativno je uticao na poslovanje ugostiteljskih objekata, institucija kulture kao i na održavanje sportskih manifestacija. Kod nekih su prihodi pali i za čak 100 posto. Relaksiranjem mjera zadovoljni su poslodavci i radnici, jer će uz pridržavanje svih epidemioloških mjera nastaviti sa radom kakav je bio prije pojave pandemije.