Presuda Ustavnog suda BiH: Jesmo li i dalje obavezni nositi maske?

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluke u kojoj je rečeno da mjere o nošenju zaštitnih maski i zabrani kretanja bh. građana donesene zbog pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje ljudskih prava. Kako je navedeno, odluke kriznih štabova o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski predstavljaju mješanje u osnovna ljudska prava i slobode koje su garantirane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Raspitali smo se šta ovakva odluka zanči za građane, ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

Novinarka: Devleta Brkić

Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je neustavnim proglasio donošenje odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenom kretanju, tačnije o zabrani kretanja od 23 do 5 sati ujutro. Ovakvom odlukom Ustavnog suda naredbe Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva okarakterisane su kao zadiranje u ljudska prava, odnosno kršenje prava na porodični život i prava na slobodu kretanja. Međutim, Ustavni sud BiH odbio je dio apelacije koji se odnosi na zahtjev za ukidanje tih izrečenih mjera. Profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dženeta Omerdić pojašnjava šta to zapravo znači.

– Da te mjere ostaju na snazi do daljnjeg. Dakle građani Federacije BiH uprkos činjenici što su te mjere determinisne kao kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda i dalje trebaju nositi zaštitne maske, odnosno i dalje je na snazi ograničeno kretanje u periodu od 23 do 05. sati poslije ponoći. Šta je eventualno moguće? Ustavni sud je dao rok od 30 dana od dostavljanja odluke izvršnim i zakonodavnim federalnim vlastima da donosu novi pravni akt temeljem kojeg će ili potvrditi te izrečene mjere ili te mjere staviti van snage, istakla je Omerdić.

Profesorica Omerdić ističe da nam ostaje da u vremenu koje je pred nama vidimo na koji način će se očitovati nadležni izvršni i zakonodavni organi vlasti Federacije BiH. Prema njenom mišljenju suština ove odluke Ustavnog suda BiH jeste slijedeće….

– Da je Ustavni sud BiH upozorio nadležne državne organe, konkretno zakonodavne organe vlasti da trebaju držati pod nadzorom tijela koja izriču ove mjere. Naime, Ustavni sud je podjsetio da nije dovoljno samo izreći mjere sa ciljem zaštite zdravstvenog sistema, nego da se izriču mjere sa ciljem zaštite stanovništva Federacije BiH, zaključila je.

Advokat Mirnes Ajanović pojasnio nam je šta zapravo u praksi znači ova Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– Obaveza Suda je da donese odluku da se krše ljudska prava zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima na slobodu kretanja, koja je onemogućena policijskim satom, i prava po obavezi nošenja zaštitnih maski. Tako da sada svako ko je kažnjen može podnijeti parničnom sudu zahtjev za nakandu tih troškova po osnovui sticanja bez osnova. Kome dođe prekršajna prijava treba tražiti sudsko odlučivanje, na sudu se pozvati na odluku Ustavnog suda, pojasnio je Ajanović.

Ajanović dodaje da Sud nije ukinuo pomenute naredbe iz razloga jer se poziva na pravo po Evropskoj konvenciji po kojem država može donijeti određene odluke kako zaštitila građane ali i samu sebe u određenim situacijama, kao što je ova pandemija.

– Ali to mora biti propisano zakonom, i zato je došlo do povrede prava građana koji su kažnjeni. Kada se postupi po obavezi Ustavnog suda BiH i donesu zakoni mi ćemo opet biti na istom, ništa se neće promijeniti, i dalje ćemo biti kažnjavani za nenošenje maski, ako bude policijski sat za kršenje policijskog sata, ali ono što je jasno svima nama, svi se moramo zaštiti od ove pandemije, štititi jedni druge na način da savjesno koristimo ono što imamo mogućnost, u ovom slučaju da se zaštitimo putem maski, kazao je advokat Ajanović.

Ustavni sud cijeni da će vlade i parlamenti, prilikom donošenja odluka o ovim pitanjima, uzeti u obzir i potrebu zaštite zdravlja stanovništva u doba pandemije koronavirusa.

(RTVTK)

Pročitajte...