Preveniranje mogućih nedostataka pred otvaranje Centra za autizam

O glavnim smjernicama i prioritetima u osnivanju Javne ustanove Centar za autizam Tuzlanskog kantona danas su razgovarali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džidić i ministar zdravlja TK Božo Jurić sa prijateljem Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA) Emirom Altumbabićem.

Prema riječima premijera Hodžića, otvaranje Centra ključni je projekat u radu Vlade TK u ovoj godini a istovremeno je i riječ o novini u cijeloj Bosni i Hercegovini. „Vlada TK i ministarstva posvećena ovom projektu shvatili su kao svoju obavezu da sakupe sve informacije i ključne osobe kako bi se stvorili osnovni uslovi za najosjetljiviju kategoriju društva“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

Predstavnik URDOSA-e Altumbabić zahvalio je za dosadašnju dobru saradnju i podršku. „Zajednički cilj je funkcionalna institucija, prva specijalizirana javna ustanova ovog tipa u BiH. Stav našeg Udruženja da je važno u startu, na osnovu dosadašnjih iskustava prevenirati probleme koji postoje u sličnim ustanovama. Urdosa je izgradila povjerenje među roditeljima svojim sistematskim pristupom ali je i dalje otvorena za saradnju sa ostalim udruženjima koja okupljaju porodice i osobe sa autizmom“, kazao je Altumbabić.

„Ovaj skup posmatram kao sastanak prijatelja u istoj misiji“, kazao je ministar Džidić prezentujući korake koji slijede nakon okončavanja javne rasprave o Nacrtu zakona o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam. Detektujući probleme koji mogu da se pojave u trenutku osnivanja Centra, ministar Džidić je naglasio da je u interesu krajnjih korisnika saradnja a ne  rivalitet među udruženjima.

Posmatrajući cijeli proces nastanka Centra sa aspekta zdravstva, prema riječima ministra Jurića, potrebno je vrijeme da bi se stručnjaci specijalizirali za ovu oblast te će resorno ministarstvo biti angažovano u tom pravcu.

Ured za informisanje Vlade TK

Pročitajte...