Preživjele žrtve rata iz 1995. godine povele kolonu ‘Marš Mira 2020’.

Ovogodišnji “Marš mira“, koji se održava u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, održava se u skladu sa mjerama koje su na snazi zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Kolona “Marša mira 2020“ krenula je jutros sa Crnog vrha, a u pohodu prvenstveno učestvuju priživele žrtve rata iz 1995. godine.

– Kolona je zbog epidemiološke situacije prvi put krenula jutros sa Crnog vrha prema Liplju i večeras će učesnici biti u mjestu Glodi. Preživjele žrtve rata iz 1995. godine su povele kolonu ‘Marš Mira 2020’. Zbog epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Nezuku kolona nije krenula sa tog mjesta. Uspjeli smo sve stići, učesnici su savjesni i pridržavat će se mjera. Mislim da nećemo imati nekih težih i većih problema – rekao je Feni predsjednik pododbora “Marša mira 2020” Munir Habibović.

Akreditovanje učesnika obavljeno je na Crnom vrhu i u kampu Liplju, a novi kamp je napravljen u Glodima pored Drinjače gdje će učesnici večeras noćiti, a prekosutra u kampu Mravinjci.

Dolazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

Učenicima “Marš mira 2020“ u kampovima će biti održan historijski čas o genocidu koji se desio 11. jula 1995. godine.
(RTVTK/FENA)

Pročitajte...