Prijem u Vladi TK za košarkašice ŽKK RMU Banovići

Povodom osvajanja duple krune u ženskoj košarci u Bosni i Hercegovini premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministrica kulture sporta i mladih Slavena Vojinović upriličili su danas prijem za stručni štab i košarkašice ženskog košarkaškog kluba RMU Banovići iz Banovića.

Podsjećamo košarkašice RMU Banovići su ove godine osvojile KUP BiH i državno prvenstvo u ženskoj košarci. Posebno impresionira podatak da su u prvenstvu ostvarile omjer pobjeda od 27:0 i time potvrdile dominantan status u ženskoj košarci u Bosni i Hercegovini.

Premijer je ovom prilikom čestitao svim članovima Kluba na ostvarenim rezultatima, te se i u ime Vlade Kantona zahvalio svima koji su na bilo koji način bili podrška Klubu na putu ostvarivanja ovog rezultata.

„Ne doživljava se svaki dan da Tuzlanski kanton ima osvajača duple krune. Koliko se ja sjećam ovo je prvi puta u posljednjih 30-tak godina da imamo osvajača duple krune sa područja Tuzlanskog kantona u bilo kojem sportu“, rekao je premijer Suljkanović ističući značaj ovog sportskog uspjeha.

Ipak svi ovi rezultati ostali su nezapaženi od strane federalnih i državnih institucija, kao i državnih sportskih saveza.

„Nažalost, izuzemo li podršku lokalnih institucija i privrede, te Kantonalne vlade, Ženski košarkaški klub RMU Banovići, kao osvajač duple krune, nažalost nije prepoznat niti podržan niti od federalnih, niti državnih institucija, a nikakvu finansijsku podršku niti satisfakciju nemaju niti od Košarkaškog saveza BiH. Također, neshvatljiva mi je činjenica da niti jedna od košarkašica ovog kluba, i pored evidentne dominacije u domaćem prvenstvu, nije ni na proširenom spisku reprezentacije BiH. To mi je neshvatljivo i takav odnos razočarava“, rekao je premijer Suljkanović.

Nakon osvajanja duple krune, pred košarkašice i stručni štab se stavljaju novi izazovi. To su odbrana titula, ali i učešće i WABA ligi u narednoj sezoni. Premijer je danas obećao da će Vlada u narednom periodu, u skladu sa mogućnostima, nastaviti da pomaže ŽKK RMU Banovići.

„One su naši najbolji ambasadori, od ove godine i na europskom nivou, i sigurno je da i njihov dosadašnji rad, trud i zalaganje moraju biti valorizirani“, zaključio je Suljkanović.

„Kantonalna Vlada i Ministarstvo kulture, sporta i mladih, na čijem sam čelu, ćemo se potruditi da ovom klubu, obzirom na njihov uspjeh, pružimo svu podršku koju mi možemo pružiti, iako ove djevojke, sa rezultatima koje su osvojile, zaslužuju i sigurno mnogo više“, riječi su ministrice Vojinović.

„Prije svega ja se premijeru i članovima Vlade želim zahvaliti na svom dosadašnjem doprinosu i prisustvu na našim utakmicama. U narednom periodu očekuje nas učešće i u WABA ligi, što će uz domaće prvenstvo i završnicu Kupa biti takmičenje na tri kolosjeka. To će biti veliki zalogaj za nas i za Upravu kluba, jer takva sezona će zahtijevati više vremena, novca, truda i svega ostalog, ali mislim da ćemo sa ovakvim menadžmentom mi to i opravdati“ rekao je trener Goran Jurčenko.

Pročitajte...