Prijeti li BiH institucionalna i Ustavna kriza?!

CIK BiH za ovu je sedmicu odgodio donošenje Odluke o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Trebalo je to biti urađeno prošle sedmice, ali je odluka odložena uz obrazloženje, kako bi stručne službe trebale pripremiti konkretne prijedloge rješenja. Po CIK-u je nejasno i hoće li se Dom popunjavati prema Popisu iz 1991. ili iz 2013. godine. U OHR-u su stava da to treba obaviti prema podacima iz 1991. godine. Istog su mišljenja i naši sagovornici. To su:Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla i Koalicija ”Pod lupom”, te akademik Omer Ibrahimagić, ekspert za Ustavno pravo i politički sistem.
Upućeni u Izborni zakon Bosne i Hercegovine i uopće u ustavno-pravna pitanja u našoj zemlji, već ranije su najavili ne samo političku, već i moguću institucionalnu krizu u Bosni i Hercegovini. Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla i Koalicije ”Pod lupom” kaže da je razlog za to u činjenici što u Izbornom zakonu više ne postoje odredbe na osnovu kojih se popunjavao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Akademik Omer Ibrahimagić, ekspert iz oblasti ustavnog prava i političkog sistema, smatra da je to čisto pravno pitanje. To je pitanje uređeno Ustavom Federacije i samo ga tako treba promatrati i rješavati.
Raniji saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije pokazao dovoljno političke odgovornosti, jer nije implementirao Presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine mišljenja su naši sagovornici. Prijeti i Ustavna kriza, budući da se očekuje Odluka Ustavnog suda BiH po Apelaciji Borjane Krišto vezano za odredbe o Ustavu Federacije BiH. S druge strane još nije provedena ni Odluka Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju, kao i Suda za ljudska prava u slučajevima Zornić, te Sejdić i Finci. Sve je to nužno za vladavinu prava, mišljenja su Šehić i Ibrahimagić.

Pročitajte...