Primijećena mrtva riba u Spreči: Mrlja iz Lukavca stigla do općine Doboj Istok

Nadležne službe prate otrovnu mrlju lužine u Spreči koja se približava ušću u Bosnu, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Po njihovim informacijama, mrlja je trenutno u rijeci na području Suvog Polja.

-Posmatrači ocjenjuju da će danas poslijepodne ili predveče voda Spreče s lužinom dospjeti u Bosnu. Primijećena je mrtva riba u Spreči – navodi se u saopćenju Civilne zašite RS-a.

I dalje važi upozorenje građanima da se voda Spreče i Bosne ne upotrebljava dok nadležne institucije drugačije ne odluče.

 

Kovač: Mrlja iz Lukavca stigla do općine Doboj Istok

U prostorijama općine Lukavac za danas je zakazana vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona na kojoj će se izvršiti analiza situacije izazvane akcidentom na taložnici “Bijelo more” preduzeća „Sisecam Soda Lukavac“, koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče, te preduzimanje odgovarajućih mjera.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač je kazala Feni da je, prema informacijama Kantonalnog operativnog centra, mrlja iz Lukavca stigla do općine Doboj Istok.

Prostire se čitavom širinom rijeke Spreče (od obale do obale) i kreće se prema Bosni.

Od granice općine Doboj Istok do ušća u Bosnu ima oko 4 km tako da je za očekivati da uskoro stigne i do rijeke Bosne – kazala je Kovač.

Pročitajte...