Priprema izolatorija u Tuzlanskom kantonu

Danas je zasijedao Kantonalni krizni štab Civilne zaštite na kome je donijeta odluka o poduzimaju aktivnosti za nabavku medicinske opreme, zaštitnih sredstva i obezbjeđenja dodatnih resursa za izolatorij za osobe koje će biti registrovane kao pozitivne i sa lakšom kliničkom slikom.

Osim bolničkih kapaciteta koji su već rezervisani za jedan dio izolatorija, u pripremi je i dio studentskog centra. S pomenutim kapacitetima Tuzlanski kanton će na raspolaganju imati veliki broj kreveta.

– Dali smo par dana za tehničku pripremu u smislu pražnjenja soba, i ono što je potrebno uraditi tehnički da bi ispunili uslove u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja pozitivnih osoba na COVID. Iste te aktivnosti se provode na lokalnoj zajednici, što na gradoivima, što na opštinama. Na osnovu izvještaja koji imamo oni su servilni, uradili su puno toga, tako da očekujemo da će Tuzlanski kanton biti jedan od kantona koji će imati najveći broj kreveta vezano za izolatorije, kazala je Maida Mulić direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Iako je Tuzlanskom kantonu stabila epidemiološka situacije, direktorica Mulić ističe da još uvijek nije vrijeme za opuštanje. Potrebno je nastaviti sa strogim mjerama, te uz dodatni nadzor imati adekvatan odgovor u slučaju pojave virusa u našem kantonu.

– Imali smo situacije koje su nas uzdrmale, odnosno upad pozitivnih osoba sa drugih kantona, ili iz drugog entiteta. Imali smo pravovremeni odgovor na terenu, i sve su osobe stavljene u izolaciju. Ne mogu reći da neće biti pozitivnih osoba, ali u svakom slučaju ćemo imati adekvatan odgovor, istakla je.

Kako bi se adekvatno odgovorilo na pojavu koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, Krizni štab zasjeda svakodnevno. Donose se različite naredbe s ciljem zaštite zdravlja građana. Na današnjoj sjednici izdata je preporuku za rad poslodavaca i uposlenika. Potpisan je i ugovor za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od oko 420 000 maraka.

Također, Kantonalni štab CZ dopunio je naredbu po kojpoj lica starija od 65 godina ne mogu napuštati svoje domove. Iz ove naredbe izuzeta su lica starija od +65 godina koja se bave pčelarstvom.

(RTVTK)