Pripreme za 16. Međunarodni dječiji festival „Vezeni most“ u punom jeku

Pripreme za ovogodišnji Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u punom su jeku. Poznato je ko će ove godine biti gost ilustrator, kome će biti dodijeljena nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH, kao i naslovi svih osam knjiga nominiranih za ovogodišnju nagradu za najbolju dječiju knjigu u regionu “Mali  princ”.

Za nagradu za najbolju dječiju knjigu u regionu koja će biti dodjeljena na 16. Međunarodnom festivalu “Vezeni most” u Tuzli nominirano je osam knjiga. To su: “Djeca sunca i cvijeća” Šefika Husagića, “Kako je ispričana neispričana bajka” Ranka Pavlovića (BiH), “Trema” Dejana Đonovića, “Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog” Žarka Vučinića (Crna Gora), “Uhvati mi plavog medu” Sivije Šesto, “Ljeto na jezeru Čiču” Jasminke Tihi-Stepanić (Hrvatska), “Poezija koja se gleda” Pop D. Đurđeva i “Sara i januar za dve devojčice” Zorana Penevskog (Srbija).

Poznato je i ime ovogodišnjeg gosta ilustratora. Na 16. Međunarodnom dječijem festivalu “Vezeni most” to je sarajevski umjetnik Emir Durmišević.

Raspisan je i nagradni konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u regionu. Nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH ove godine biće dodjeljena književniku Kemalu Mahmutefendiću.

U ovogodišnjem programu festivala, osim stalnih aktivnosti, biće priređen i poseban program. Planirani su: pričaonica bajki, zatim obilježavanje 50 godina umjetničkog rada dječijeg pisca Šime Ešića, te odat omaž preminulim piscima Aliji Dubočaninu, Muharemu Omeroviću i Enisi Osmančević-Ćurić.

.