Pripreme za ovogodišnji ‘Marš mira’ traju već nekoliko mjeseci

SREBRENICA, 23. februara (FENA) – Pripreme za ovogodišnji “Marš mira 2018“, pješački pohod koji se organizira s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, traju već nekoliko mjeseci.

Predsjednik pododbora za “Marš mira“ Munir Habibović kazao je Feni da su u proteklom periodu pojedine ambasade u BiH osigurale sredstva za deminiranje 150 hiljada metara kvadratnih, dok je uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prokopan jedan dio trase.

– Radovi se trenutno ne izvode zbog vremenskih prilika, ali čim vrijeme to bude dozvoljavalo, bit će nastavljeni. Mi smo odmah nakon što je obilježena 22. godišnjica poslali zahtjeve svim ambasadama u BiH kako bi nam pomogli u deminiranju terena na relaciji Buljim-Kameničko Brdo. Dosad su tu trasu puta učesnici marša mira zaobilazili, jer nije bila sigurna – ističe Habibović.

Kaže da je to jako nepristupačan teren te da su prilikom deminiranja nailazili na dijelove skeleta i odjeće.

-Cilj nam je da ta trasa bude prohodna. Oni koji ne budu mogli da prolaze tu trasu uvijek postoji alternativa, a to je trasa kojom se išlo ovih godina – navodi on.

Smatra da su učesnici Marša odgovorniji i znaju s kojim ciljem dolaze. Shvatili su, kaže, kako treba da se ponašaju i obično nema problema.

-Svake godine imamo po nekoliko hiljada učesnika. Recimo, tokom zadnjeg Marša mira, iz Turske smo imali više od 1.400 učesnika koji su bili raspoređeni u grupe. Bilo je tu još mnogo grupa koji imaju svoje vođe, s kojima mi dogovaramo sve što treba, tako da to funkcioniše. Moramo da konstantno radimo i vršimo pripreme – potcrtao je Habibović.

“Marš mira“ od Nezuka do Potočara jedna je od najobuhvatnijih i najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica“.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...