Pripreme za Skupštinu TK: Zasjedale Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Zakonodavno-pravna komisija

U okviru priprema za narednu sjednicu Skupštine TK, koja će biti održana u srijedu 08.jula 2020. godine, danas su zasjedale dvije komisije. Na sjednici Zakonodavno-pravne komisje razmatran je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, prijedlog Zakona o osnivanju JU Osnovna muzička škola Gračanica, te prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo razmatrala je izvještaje o radu KUCZ TK i JP “Spreča” Tuzla.

Članovi Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona podržali su prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, prijedlog Zakona o osnivanju JU Osnovna muzička škola Gračanica, te Prijedlog Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Prema riječima predsjednika Komisije Muamera Zukića Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima od velike je važanosti, jer predviđa tri ključne izmjene. Jedna od njih je mogućnost javno-privatnog partnerstva u pružanje javnih komunalnih usluga.

– Drugo, se odnosi na mogućnost da se odlukama općinskih vijeća plaćanja komunalne naknade oslobode obveznici ondje gdje komunalna usluge nisu na optimalnom nivou. Treća je uvođenja obaveze, tamo gdje postoji mogućnost, priključka na sistem centralnog grijanja. To je važno i zbog smanjena aerozagađenja, istakao je Zukić.

Komisija je razmatrala i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, kojima su tretirani i uslovi imenovanja direktora u školama.

– Mi smo ranije imali situaciju da onaj ko je imao iskustva ili radi u osnovnoj školi nije mogao obavljati funkciju direktora u srednjoj školi i obratno, dodao je Zukić.

Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nije prihvatila izvještaje o radu Kantonalne uprave civilne zaštite TK i JP “Spreča” Tuzla za 2019. godinu.

– Što se tiče KUCZ nije na vrijeme nabavila materijalno-tehnička sredstva kako bi KUCZ odgovorila svojoj svrsi. JP Spreča neadekvatno je upravljala Branom. Drugi razlog je ugrožena likvidnost preduzeća, iz razloga što su akumulirana velika potraživanja, kazao je predsjednik Komisije Husein Tokić.

Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo usvojila je i Poslovnik o radu. Usvojen je i zaključak da se uputi inicijativa prema Vladi TK i resornom ministarstvu za nadoknadu štete nizvodno od brane jezera Modrac vezano za poplave iz juna 2020. godine koje su izazvane plavnim valom.

(RTVTK)

Pročitajte...