Stižu minusi i snijeg, temperature do – 20 stepeni!

Srijeda će biti najhladnija. Tada se očekuju i najniže temperature u ovoj godini. Prognoza je da će se jutarnja temperatura kretati uglavnom između -15 i -10, na planinama i visoravnima i do -20 stepeni.

Prognoza za februar

Ona nam je dala i prognozu za naredne dane. Ohrabrujuća vijest je da će nakon srijede doći do povećanja temperatura i da ćemo “izaći iz minusa”.

– U nedjelju će u većem dijelu zemlje padati snijeg. Na sjeveru BiH ga neće biti, ali će i tamo doći krajem dana. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, s tim da će ga u Livnu i okolini biti i oko 20 cm. Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3 stepena.

I u ponedjeljak, 26. februara, očekuje se oblačno sa snijegom.

– Očekujemo novih 10 do 20 centimetara snijega. Temperatura zraka će ponovo biti u minusu, od -9 i -4, na krajnjem jugu zemlje između -2 i 1 stepen. U utorak ponovo snijeg, kojeg će biti i u Hercegovini u jutarnjim satima. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 10 centimetara. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2 stepena.

U srijedu, se na planinama očekuje -20 stepeni.

– U Hercegovini će biti sunčanije prijepodne, a u drugoj polovini dana naoblačenje. Ujutro se očekuje temperatura od -10 do -15, a na planinama i -20 stepeni. Od četvrtka će biti nestabilno, ali osjetno toplije. Srijeda je samo kritičan dan.

Najbolji savjeti

– Prvi savjet je da svakako treba izbjegavati izlazak na otvoreno, posebno se to odnosi na kardiovaskularne bolesnike, asmatičare, ali i sve starije osobe. Trebaju izbjegavati izlazak u jutarnjim satima, redovno uzimati terapije. Srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim plućnim bolestima, te djeca i ljudi starije životne dobi nikako ne bi trebali napuštati svoje prostorije. Potrebno je izbjegavati prostore gdje se okuplja mnogo ljudi.

(RTVTK/AVAZ)

Pročitajte...