Prof. dr. Mirsada Hukić dobitnica Državne nagrade za nauku

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) – Akademik prof.dr. Mirsada Hukić dobitnica je najvećeg naučnog priznanja u Bosni i Hercegovini, Državne nagrade za nauku za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu.

To prestižno priznanje dodjeljuje se prvi put u BiH od Vijeća za nauku koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Priznanje joj je na prigodnoj ceremoniji, svečanoj sjednici Vijeća, uručio ministar civilnih poslova Adil Osmanović, a ona izjavila da joj je od činjenice što je dobitnica takvog priznanja, draže jedino što će Bosna i Hercegovina više ‘gledati na nauku’. Podsjetila je da su zemlje Evropske unije odavno prepoznale značaj jačanja naučnog potencijala kao neophodnog uvjeta za vlastiti prosperitet.

– I mi to možemo, imamo divnu omladinu, naučnike i istraživače – rekla je prof. dr. Mirsada Hukić i ustvrdila da je posvetila život edukaciji omladine, “njenih divnih studenata”.

Prof.dr. Mirsada Hukić naglašava da nije željela otići iz Bosne i Hercegovine jer je to zemlja koja ju je stvorila u naučnom smislu, ulagala u njeno obrazovanje. Te riječi je izgovorila ne krijući emociju i također navela da mnogi ljudi zaslužuju ovu nagradu, da nauka ne poznaje granice i da istraživanje podrazumijeva interdisciplinarni pristup i timski rad.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da su naučnici najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine i da država dodjelom ove nagrade pokazuje da cijeni naučna dostignuća, svjesna truda koji se ulaže u postizanje rezultata.

– Nezadovoljni smo time koliko se novca izdvaja za nauku, ali činimo sve da se to poboljša. Znanje i nauka su pokretači društvenog razvoja, pa treba kontinuirano i snažno ulagati u nauku jer naučna dostinuća stvaraju novu vrijednost  – kazao je između ostalog ministar.

Predsjednik Vijeća za nauku BiH prof.dr. Senadin Lavić obrazložio je odluku o dodjeli najvišeg naučnog državnog priznanja prof.dr. Mirsadi Hukić.

Vijeće je u septembru, pregledavši sedam prispjelih aplikacija, utvrdilo da ona ima najbolje reference.

Akademik prof. dr. Mirsada Hukić, redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, svoj znanstveni pogled usmjerila je prema mikrosvijetu, gdje je između ostalog dala značajan doprinos istraživanju o hantavirusu.

Među brojnim naučnim djelima i njenim zaslugama, prof. dr. Lavić je naveo uspostavu suradnje s kolegama iz mikrobiološke znanosti iz cijelog svijeta.

Dosad je objavila više od 330 naučnih i stručnih radova te bila autor i koautor 13 objavljenih knjiga.

Mikrobiologija i medicina su oblasti iz kojih nesebično prenosi znanje studentima, naveo je Lavić među brojnim drugim referencama prof.dr. Mirsade Hukić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je navedeno da joj je priznanje dodijeljeno za izvanredne rezultate koji su ostavili neizbrisiv trag u nauci, zdravstvenom sistemu i humanim resursima Bosne i Hercegovine.

Ona je dala novi i značajan kvalitativni i kvantitativni doprinos nauci te doprinijela ne samo promociji nauke u BiH nego i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Uručenju nagrade su prisustvovali i drugi ministri, članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH, rektori univerziteta i druge zvanice.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...