Profesori građevine, geodezije, arhitekture, dizajna i tehničkog odgoja na zajedničkoj edukaciji u Tuzli

Građevinsko-geodetska škola u Tuzli bila je domaćin tradicionalnog godišnjeg seminara za nastavnike građevinske, geodetske, arhitektonske i likovne struke, a ove godine pridružili su im se i nastavnici tehničkog odgoja i informatike iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

piše Azra Mešić

Jedno od najinteresantnijih predavanja kažu učesnici seminara u Tuzli bila je priprema podataka za modeliranje prije izgradnje nekog objekta, koje se izvodi metodom Scan to BIM uz pomoć lasera.

– O samom bimu možemo reći da je to softver koji radi na jednom modelu, a koriste ga svi i arhitekti i građevinci i dizajneri, kako bi se izbjegle greške i kako bi se povećala saradnja između samih struka, kaže za RTVTK predavač na seminaru Dino Balić, uposlenik kompanije iz Konjica.

Zbog potrebe da bolje sarađuju organizatori su na seminar pozvali i profesore građevinske struke i geodezije, arhitekture, ali i nastavnike koji predaju tehnički odgoj u osnovnim školama, te privrednike.

– Mi svake godine imamo kontakt i ostvarujemo saradnju sa građevinskim firmama. Ove godine nam dolaze građevinske firme iz Sarajeva iz Kreševa, Konjica i uspostavljamo saradnju i sa univerzitetima, kaže Mevludin Ferhatović, direktor Građevinko-geodetske škole u Tuzli.

Organizatorski okvir programa seminara podržali su Ministarstvo obrazovanja i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

– Pedagoški zavod sarađuje sa školama i građevinska struka je jedna od najagilnijih što se tiče srednjeg stručnog obrazovanja vezano za stručno usavršavanje, tvrdi Zlatko Ibrišimović, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK koji je prisustvovao seminaru.

Zahvaljujući upravo usavršavanju i aktueliziranju tema, Građevinsko-geodetska škola u Tuzli proširila je broj srednjoškolskih usmjerenja. Osim učenika arhitektonske i građevinske struke, sad obrazuje i slikarske i grafičke dizajnere, te keramičare i izolatere ovojnice objekata.

Pročitajte...