Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzli

Tuzlanski kanton i grad Tuzla još uvijek odolijevaju naletu korona virusa. Na to ukazuju posljednji podaci Kriznog štaba Tuzlanskog kantona. Na današnjoj press konferenciji gradskog štaba civilne zaštite proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. Odluka je na snagu stupila današnjim danom. Donesena je i naredba da  sve službe zaštite i spašavanja  Tuzle stave svoje ljudske i materijalne resurse u funkciju zaštite stanovništva i spriječavanju širenja koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

Krizni štab ministarstva za zdravstvo TK donio je odluku o obustavi rada kulturnih institucija, ugostiteljskih objekata, pijaca, kao i zabranu održavanja sporstkih manifestacija. Na današnjem sastanku gradskog štaba civilne zaštite proglašeno je stanje prirodne nesreće, a donesena  je i  naredba gradskim službama zaštite i spašavanja.

“ Mi do danas još uvijek nemamo niti jednog zaraženog koronavirusom. Ni jedan nalaz  a mnogo je nalaza rađeno. Nijedan nalaz  zasada nije bio pozitivan,  arađeno ih je mnogo, svi su srećom bili negativni. U vezi s stm smo donijeli i naredbu da nalažemo službama zaštite i spašavanja Grada Tuzle da stave na raspolaganje ljudstvo i materijalno tehnička sredstva za angažovanje na izvršenju zadataka iz svoje nadležnosti u funkciju zaštite stanovništva i spriječavanja širenja koronavirusa”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Upućen je i prijedlog Koordinacionom tijelu Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, a koji se odnosi na veliki broj okupljanja migranata koji su potencijalna opasnost od širenja koronavirusa.

“Izvijestili smo da građani sve ozbiljnije shvataju obavezu pridržavanja mjera naređenih od nadležnih organa. U gradu više nema okupljanja građana, Građani  BiH ali konkretno i Tuzle se ne okupljaju, ali se okupljaju ilegalni migrantii to u velikim grupama. Mi smo na današnjem štabu civilne zaštite jednoglasno konstatovali da je trenutno najveća opasnost od širenja zaraze koronavirusom prijeti od velike grupe migranata, koji se okupljaju na različitim mjestima u našem gradu. Zato smo kordinacionom tijelu predložili da se centri za migrante izmjeste na granicu BiH, tako će nestati razlog za dolaženje migranata u Tuzlu, Banja Luku, Bihać Mostar i druge gradove”, istakao je Imamović.

Broj osoba koje se nalaze u izolaciji raste iz sata u sat. Dobra vijest je da u Tuzlanskom kantonu još uvijek nema zaraženih ovim virusom.

“ Meni je drago da vas obavijestim i vas i vaše gledaoce  da je trenutno situacija još uvijek nepromijenjena. Radili smo tesitranja jučer. Bilo je oko 10 testiranja i sva su  i dalje negativna. Što se tiče broja osoba koje se nalaze u izolaciji, njih je sa današnjim danom 2787 i očekivati je da će taj broj i dalje rasti s obzirom da i dalje dobijamo informacije od sanitarnih inspektora što kantonalnih, što federalnih, o broju izdatih rješenja za izolaciju. MUP TK je jučer izvršio preko 800 kontrola mjera izolacija koje su izrečene ranije. 47 osoba ih nije poštovalo. Zasada su i dalje upozorene, ali evo poduzimaće dalje korake ukoliko se i dalje pokažu kao neodgovorni”, rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Pridržavanjem svih uputa koje je izdao Krizni štab Ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona, stanovnici Tuzlanskog kantona pokazuju da su svjesni novonastale situacije uzrokovane koronavirusom. Izbjegavaju se javna okupljanja, kao i nepotrebni izlasci iz vlastitog doma, a sve u cilju kako bi se ova situacija što prije riješila.