Projekat: Kroz simulacijske igre do znanja

U periodu od sredine maja do polovine juna u osnovnim i srednjim školama su održane radionice u kojima se upotrebom simulacijskih igara kao sredstva učenja nastoji osvježiti izvođenje nastave.

Debata, vještina govora i raspravljanja, kao odlično sredstvo učenja se može iskoristiti za rješavanje različitih problema, ili za osvjetljavanje neke situacije iz drugog ugla- kako u užoj okolini učenika, tako i na širim područjima, tako da su simulacijske igre bile zasnovane na njoj.
Teme o kojima su učenici imali priliku debatirati su bazirane na aktuelnim problemima i prilagođene njihovom uzrastu :„Kultura religija“, „Uniforme u školama“, „Uticaj interneta na omladinu“, „Reciklaža u osnovnim školama“, te „Odgoj nekad i sad“. Kroz njih se moglo vidjeti razmišljanje učenika i snalaženje u rješavanju problema.

Uz pozitivne dojmove učenika i profesora, projekat će se usmjeriti u zalaganje za upotrebu knjižica sa simulacijskim igrama u sklopu nastave što bi ju učinilo zanimljivijom i ujedno razvilo kritičko razmišljanje učenika u svim sferama njihovog obrazovanja.

Škole u kojima su radionice održane su: O.Š. „Harmani II“ , O.Š. „Harmani I“ u Bihaću, O.Š. „Mahala“ Sanski Most, te srednjoj školi JU „Gimnazija Bihać“ i realizacija su ideje projekta „Simulacijske igre“ studentica Kulenović Šejle, Alagić Majde i Nikić Tijane.

Upotreba simulacijskih igara na radionicama koje su održane u sklopu našeg projekta je prošao i više nego dobro i jako sam zadovoljna, kao i ostali članovi tima. Rad sa djecom nije nimalo lagan, ali kada prema njima pristupite sa maksimalnom posvećenošću i velikom dozom pažnje, možete ispuniti i svoja i njihova očekivanja. Same igre za djecu su bile iznimno zanimljive, te kada smo radili evaluaciju radionica sa svakim razredom pojedinačno, rezultat se mogao vidjeti, u našem slučaju, kroz usvojeno znanje. Nadamo se da će se projekat u budućnosti nastaviti razvijati i da ćemo ciljeve koje smo do sada zacrtali sa simulacijskim igrama uspjeti finalizirati. -rekla je Šejla Kulenović, članica radne grupe Humanity in action-a

 

Pročitajte...