Promjena naredbi o kretanju: Stariji mogu vani do 12 sati, djeca smiju u automobile

Federalni štab civilne zaštite je samo u toku naredne sedmice, od ponedjeljka do petka, omogućio starijima od 65 godina odnosno penzionerima da u vremenskom periodu od 08:00 do 12:00 odu po penzije.

“Sve ostale građane molimo da se suzdrže od kretanja u tom periodu, da ne posjećuju mjesta gdje idu penzioneri i da ne pospješujemo širenje zaraze“, rekao je.

Što se tiče kretanja mlađima od 18 godina, njima je dozvoljeno da se voze u automobilima sa roditeljima.

“Djeca se mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu u automobilima“, rekao je.

Solak je kazao i da je razmatralo da se dozvoli rad prodavnicama bijele tehnike jer je Federalni štab dobio mnogo upita građana o tome.

“Tako će svi građani kojima se pokvari neki električni uređaj u kući moći isti i zamjeniti“, dodao je.

On je kazao da se danas razgovaralo i o mnoštvu drugih mjera, među kojima je i potpuni karantin entiteta. To danas nije usvojeno, a Solak je kazao da je to samo krajnja mogućnost u suzbijanju širenja virusa i da on za sada neće biti uveden.

To je krajnja mjera, to je kada ne mognemo nijednom drugom mjerom smanjiti širenje. Takve stvari se neće uraditi na način da se mjera donese danas, a da se primjenjuje od sutra. Danas smo o tome razgovarali, ali samo kao o mogućnosti“, kazao je Solak.

Dodao je i da je upućen zahtjev Ministarstvu zdravsva FBiH u vezi sa 28-dnevnom karantinom u Studentskom domu Bjelave odnosno da se studentima koji su se vratili iz Italije omogući da izolaciju nastave kući ukoliko nakon 14 dana svi testovi budu negativni na koronavirus.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...