Promocija knjige ‘Istinom do pobjede’ Ilije Jurišića danas u Živinicama

Tuzla, BiH - 24. novembar 2017: Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u punoj sali Međunarodne galerije portreta u Tuzli večeras je svoju knjigu ˝Istinom do pobjede˝ predstavio Ilija Jurišić (na fotografiji), čovjek kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin u Tuzli u maju 1992. godine. ( Alma Arnautoviç - Anadolu Agency )

Promocija knjige ‘Istinom do pobjede’ Ilije Jurišića bit će danas promovisana u Živinicama.

Riječ je o knjizi Tuzlaka Ilije Jurišića, čovjeka kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin u Tuzli u maju 1992. godine.

U knjizi je, između ostalog, objavio mišljenje pravne struke zbog čega je nedužan proveo tri i po godine u Beogradu, te zašto je pravno optužen i zašto tužilac i prvostepeni sud nisu uspjeli dokazati njegovu krivicu.

Jurišić je knjigu pisao od 25. decembra 2015. godine kada je oslobođen svake odgovornosti.

On je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je  Jurišić tri i po godine neosnovano proveo u pritvoru.

O knjizi i autoru govorit će Hasan Muratović, Željko Mandić i Sinan Alić, dok će moderator biti Redžep Ismajlovski.