Promocija Zbornika radova Historijskog muzeja BiH

Historijski muzej BiH će danas predstaviti novi broj Zbornika radova Historijskog muzeja BiH – obnovljeno izdanje nakon 27 godina pauze u izdavačkoj djelatnosti muzeja.

U periodu od 1975. godine do 1990. godine Muzej je objavio 11 brojeva Zbornika radova s željom da se kroz časopis okupljaju vlastite i saradničke snage, s ciljem unaprjeđivanja i produbljivanja muzeološke i  historiografske prakse u Bosni i Hercegovini.

Nakon rata 1992.-1995. je muzej, zajedno s drugim institucijama kulture s državnim predznakom, ostao izvan pravnih okvira i bez redovne finansijske podrške –  a borba za opstanak Muzeja je nepravedno potisnula izdavačku djelatnost u drugi plan.

Kroz taj broj je, u duhu ideja s kojima je osnovan časopis, uspostavljena nova platforma za dijalog i napravljen je pokušaj da se, utvrđivanjem procesa transformacija naslijeđa u postratnom periodu, nastavi tamo gdje se 1990. godine stalo.

U procesu pripreme 12. broja Zbornika je učestvovalo 15 autora iz različitih institucija. Obnovljeni broj je posvećen strategijama revitalizacije baštine posredstvom muzejskih institucija i donosi pregled muzejske prakse i pristupa Historijskog muzeja BiH u njegovanju kulturno-historijskog naslijeđa, ali i regionalne tendencije, jer su među autorima Zbornika istraživači iz različitih zemalja.

Zbornik radova Historijskog muzeja BiH je podržala Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...