Promovirana Peta klasa mladih oficira Oružanih snaga BiH

Peta klasa oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) promovirana je danas na prigodnoj svečanosti u Domu OSBiH u Sarajevu.

Šezdeset i četvorici mladih lidera/ki OSBiH (u činu potporučnika), povodom polaganja svečane zakletve, uručeni su certifikati o uspješno završenoj temeljnoj obuci i ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu (PVS).

Čestitke tim povodom, između ostalih, uputili su zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši značaj kadrovskog zanavljanja, odnosno podmlađivanja oficirskog kora i sastava OSBiH u skladu s utvrđenim kriterijima i standardima.

– To je kontinuitet procesa koji traje već dugi niz godina i korespondira s ukupnim kontekstom našeg plana i opredjeljenja da se zanavljaju OSBiH, kako vojnicima i podoficirima, tako i oficirima – izjavio je Jusić za medije.

Potcrtao je značaj današnjeg čina u svjetlu očekivanja koja se vežu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a u Briselu, a u kontekstu pozitivnih signala u pogledu aktivacije MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u), odnosno odobravanja prvog godišnjeg nacionalnog programa za BiH.

Kako je istim povodom istaknuo načelnik ZK OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, OSBiH su od danas bogatije za 64 nova mlada oficira, od kojih 16 oficirki, podsjećajući da su OS od 2013. godine započele intenzivan proces podmlađivanja kadrova, izgradnje sposobnosti i kapaciteta.

– Kapaciteti za obuku OSBiH danas su neuporedivo kvalitetniji i bolji. Kroz naše centre za obuku pripadnici OS se mogu pripremiti za sve ono što Zakon o odbrani BiH propisuje, uključujući i aktivnosti koje podrazumjeva angažovanje van Bosne i Hercegovine, odnosno učešće u sklopu mirovnih misija – kazao je general Mašović.

Najbolja polaznica u sklopu Pete klase oficira OSBiH potporučnica Tanja Cvetković novinarima je kazala kako je oficirski poziv velika čast i privilegija, naglašavajući kako će se truditi da opravda ukazano joj povjerenje, te se maksimalno angažirati na daljnjem ličnom usavršavanju.

Istovremeno, poručila je svim mladim ljudima diljem BiH da se prijavljuju na konkurse MOBiH-a i iskoriste pruženu priliku.

Svečanoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH su, uz visoke dužnosnike MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali zvaničnici Ambasade Velike Britanije u BiH i vlasti u BiH, kao i najviši dužnosnici NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, te članovi vojno-diplomatskog kora, rodbina i prijatelji pripadnika Pete klase OSBiH.

Pročitajte...