Prosinečki objavio spisak igrača za Crnu Goru i Južnu Koreju

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH) objavio je danas spisak igrača na koje će računati u prijateljskim utakmicama protiv Crne Gore i Južne Koreje.

Selektor je odlučio da u dvije naredne utakmice šansu da čak petorici igrača iz Premijer lige BiH. Među njima su Kenan Pirić, Goran Zakarić, Elvis Sarić, Stjepan Lončar i Darko Todorović.

“Po nekom mom viđenju, ne zanima me uopšte da li je igrač iz Premijer lige BiH ili iz vana. Zajedno sa stručnim štabom gledam samo jesu li kvalitetni za reprezentaciju ili ne. Mlada reprezentacija je napravila dobar rezultat i od tuda smo pozvali neke igrače. Sami će odlučivati o tome da li će biti u reprezentaciji, onim što pokažu na terenu. Ovih pet sam sada odabrao. Zakarić, Sarić i Pirić s nama su od ranije, a sada imamo novu dvojicu koji su kroz utakmice u ligi i za reprezentaciju U21 to zaslužili. Imamo problem na desnom boku, zato je tu Todorović koji će dobiti šansu. To su utakmice u kojima se može probati. Lončar je bio u Americi i protiv Meksika je pokazao da je talentovan i zato je tu”, naglasio je Prosinečki.

Naglasio je da je svjestan kako je termin za odigravanje utakmica veoma nezgodan, jer su reprezentativci imali napornu sezonu, ali da je to bila jedina prilika da do septembra odigraju neke kontrolne utakmice.

“Malo u nezgodno vrijeme igramo, jer završava prvenstvo, a svi su odigrali jako puno utakmica. Međutim, to je FIFA termin, a onda ide dug period do septembra bez termina”, kazao je selektor bh. tima, te dodao:

“Znam da je igračima teško poslije sezone putovati u Koreju. Za sada mi niko ništa nije rekao, sigurno ću više znati nakon 23. maja i utakmice sa Crnom Gorom. U biti sa ovog spiska, ako ne bude nekih povreda, svi će ići u Koreju.”

Dodao je da Sead Kolašinac, defanzivac Arsenala, nije na spisku, jer ima povredu zbog koje nije u stanju nastupiti, te da su svi ostali igrači sa spiska za sada zdravi.

Na spisku je i novi igrač Bojan Nastić iz belgijskog Genka, koji bi trebao debitovati u jednoj od dvije naredne utakmice.

“Bili smo u Bugarskoj i došlo je do nas da Nastić želi igrati za BiH. Znam njegove kvalitete, jer sam gledao dosta belgijsku ligu, više zbog Cimirota, nego zbog njega. Dobili smo još dosta saznanja da se radi o kvalitetnom igraču na toj poziciji. Kolašinac se povrijedio, tako da je bitno da imamo alternativu i konkurenciju”, objasnio je Prosinečki.

Bh. reprezentacija okupiće se 23. maja na Ilidži, a tokom priprema u Sarajevu obaviće jedan trening u Butmiru, a zatim 25. maja odigrati i kontrolni susret protiv Famosa. Potom bh. tim seli u Zenicu, gdje će 28. maja ugostiti Crnogorce. Dan kasnije planirano je da otputuju za Južnu Koreju.

Spisak pozvani igrača: golmani: Asmir Begović (Bournemouth, Engleska), Ibrahim Šehić (Qarabag, Azerbejdžan), Kenan Pirić (Zrinjski, BiH); odbrana: Toni Šunjić (Dinamo Moskva, Rusija), Ervin Zukanović (Genoa, Italija), Ognjen Vranješ (AEK, Grčka), Darko Todorović (Sloboda, BiH), Eldar Čivić (Sparta Prag, Češka), Bojan Nastić (Genk, Belgija), Ermin Bičakčić (Hoffenheim, Njemačka); vezni red: Miralem Pjanić (Juventus, Italija), Gojko Cimirot (Standard, Belgija), Elvis Sarić (Sarajevo, BiH), Stjepan Lončar (Široki Brijeg, BiH), Muhamed Bešić (Middlesbrough, Engleska), Goran Zakarić (Željezničar, BiH), Haris Duljević (Dynamo Dresden, Njemačka); napad: Edin Džeko (Roma, Italija), Edin Višća (Basaksehir, Turska), Kenan Kodro (Grasshopper, Švajcarska), Riad Bajić (Basaksehir, Turska), Smail Prevljak (Mattersburgh, Austrija), Deni Milošević (Konyaspor, Turska).

Fudbalska reprezentacija BiH sastaće se u prijateljskim utakmica sa Crnom Gorom 28. maja u Zenici, te 1. juna sa Južnom Korejom u Seulu. Susret, koji se igra u Zenici, obilježiće zvanični oproštaj od dresa sa državnim grbom Zvjezdana Misimovića, Vedada Ibiševića i Emira Spahića.

Pročitajte...