Prošle godine u Ginekološko-akušerskoj klinici UKC-a Tuzla obavljeno je dvije hiljade 983 porođaja

Prošle godine u Ginekološko-akušerskoj klinici UKC-a Tuzla obavljeno je dvije hiljade  983 porođaja, što je na nivou prethodnih godina. Rođeno je tri hiljade i jedanaestoro novorođenčadi. Od 63 novorodenčadi, čije su majke bile pozitivne na korona virus, samo je jedno bilo inficirano.


Shodno uslovima nametnutim pandemijom i u Ginekološko-akušerskoj klinici  UKC-a Tuzla izvršena je reorganizacija, tako da je formirano posebno covid odjeljenje, u kojem su smještene trudnice pozitivne na korona virus.

-Imamo posebnu porođajnu covid salu, posebnu salu za sarski rez, i posebno odjeljenje za pacijentice koje su covid pozitivne poslije porođaja. Taj broj covid pozitivnih pacijentica je 62, od toga je 6 pacijentica morali vratiti zbog daljeg respiratornog liječenja na Kliniku za plućne bolesti, pojašnjava prof.dr. Gordana Bogdanović, šefica Odjeljenja za perinatologiju, Ginekološko-akušerske klinike UKC-a Tuzla.

Posebna pažnja bila je posvećena i novorođenčadima majki pozitivnih na korona virus.

-Od 63 novorodenčadi, čije su majke bile covid pozitivne, samo je jedno bilo inficirano korona virusom. i to zato što je majka bila asimptomatske. Inače, trudnice su najčešće asimtomatske i to je problem u prepoznavanju njihove kliničke slike, kaže prof.dr. Fahrija Skokić, pedijatar-neonatolog.

Profesorica Skokić navodi da je u jednom trenutku u posebnom odjelu Klinike za dječije bolesti bilo devetoro novorođenčadi čije su majke bile pozitivne na korona virus.

-Pošto su majke imale drugi put, neke su bile za Infektivnu kliniku, neke za drugu vrstu liječenja, mi smo pozvali porodice tih majki, koji su došli po novorođenčad. Djeca su bila negativna, bila su zdrava, u dobroj kondiciji, naglašava profesorica Skokić.

Profesorica Bogdanović ističe da je samo jedna pacijentica imala težu kliničku sliku. Uprkos specifičnim uslovima rada, u ovoj klinici su nastavili sa aktivnostima koje doprinose humanizaciji porođaja.

-Naše pacijentice imaju posebne ljujaške za porođaj. Imaju porođajne stoličice, porođajne lopte. I ono što je jako bitno, u saradnji sa kolegama anesteziolozima, od ukupno 2983 pacijentice, 46,5% pacijentica je bilo u regionalnoj analgeziji ili anesteziji, ističe prof.dr. Gordana Bogdanović, šefica Odjeljenja za perinatologiju, Ginekološko-akušerske klinike UKC-a Tuzla

Na taj način im je bio osiguran bezbolan prirodni porođaj.

-Kod pacijentica koje su imale carski rez, uveli smo ih u regionalnu spinalnu anesteziju. One su budne, svoju bebu osjete, beba im se odmah stavi na grudi, pojašnjava profesorica Bogdanović

Djeca čije su majke pri porodu bile pozitivne na SARS-COV-2 liječnici kontinuirano prate.

-Mi sad imamo djecu, koja su rođena u martu i aprilu, imaju lijep broj mjeseci, uskoro će im i prvi rođendan, koju pratimo i koja, za sad, nemaju nikakvih posljedica. Njihovi nalazi su u redu, a psihomotorni razvoj kao i kod svakog drugog djeteta, potcrtava prof.dr. Fahrija Skokić, pedijatar-neonatolog.

Sam prijenos virusa među trudnicama je onemogućen jer su pri prijemu na Kliniku odvajane u tri grupe, pozitivne na virus, na one za koje postoje indicije, i na negativne na korona virus.

 

Pročitajte...