Protest završen, borcima obećano razmatranje njihovih zahtjeva u roku od 30 dana

Kolegij Predstavničkog doma Federalnog parlamenta potvrdio je da će najkasnije za 30 dana biti održana sjednica tog Doma isključivo posvećena razmatranju zahtjeva demobiliziranih boraca koje su oni postavili vlastima na protestu održanom jučer i danas ispred zgrade Parlamenta.

Nakon te informacije, demonstranti su se razišli večeras iza 19.00 sati, ali su poručili da se protest samo ‘zamrzava’ i da, u principu, ne vjeruju obećanjima vlasti sve dok ih ne ispune.

Tokom današnjeg dana, s demonstrantima su pregovarali članovi namjenski formirane parlamentarne grupe. Ponudili su im održavanje navedene tematske sjednice Predstavničkog doma, po mogućnosti istovremene i Doma naroda, najkasnije za 30 dana.

Borci su se složili, ali se nisu htjeli razići dok im to ne potvrdi i Kolegij Doma budući da on odlučuje o sazivanju sjednica.

Demonstranati zahtijevaju: objavu jedinstvenog boračkog registra, ozakonjenje novčanog dodatka demobiliziranim borcima u Federaciji BiH koji dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u ratu i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH.

Na protestima danas, kao i jučer, učestvovalo je nekoliko desetaka boraca.

Danas je situacija bila mirna, za razliku od jučer, kada je došlo do eskalacije i sukoba demonstranata s policijom.

Tada je osiguranje u zgradi Parlamenta evakuiralo alternativnim izlazima iz objekta federalne poslanike, novinare i ostale aktere jučerašnje sjednice Predstavničkog doma.